Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

A hűség városa - Sopron

2021.07.29.
Mai blogcikkünkben egy rendkívüli várost járunk körbe, Sopront.

Sopront a hűség városaként tartják számon. Ennek történetét minden magyar ember ismeri, azonban a város a történelmén túl jóval többet nyújt az ide látogató turistáknak.

Izgalmas séták a várfalon, csodás kilátás a Tűztoronyból, valamint a gazdag történelmet megelevenítő múzeumok sokasága várja a családokat. A belváros műemléki védettségű, csak gyalogosan látogatható. Így távol az autók zajától csodálhatjuk meg az ódon épületeket és élvezhetjük azok hangulatát.
Az aktív pihenést kedvelők sem unatkoznak, hiszen számos kikapcsolódási lehetőség közül válogathatnak. Találnak itt fürdőt, bobpályát, s a Lővérekben pedig kalandpark, turistautak, kilátók várják a kirándulókat.

A gasztronómia kedvelői számos éttermet, kávézót, cukrászdát találnak finomabbnál, finomabb ételekkel. Egy finom ebéd mellé a helyi kékfrankost - ha tehetjük - mindenképp kóstoljuk meg! Egészségükre!

Tűztorony  Sopron

Tűztorony

Tűztorony

A római falmaradványokra épült várostorony Sopron jelképe. Alsó hengeres része a 13. századtól a városfalak északi kaputornyaként szolgált. Mai alakját, barokk körerkélyét és sisakját az 1676-os tűzvész után nyerte el, amiben a torony teljesen leégett.

A Tűztorony őrei fontos feladatot láttak el: figyelték a vidéket, jelezték, ha valahol tűz ütött ki, éjjel lámpással, nappal színes zászlókkal. Azt is jelezték, ha idegen katonák, vagy idegen bort szállító szekerek közeledtek a város felé. A muzsikáláshoz is érteniük kellett, mert a városi tanáccsal kötött szerződésük szerint esküvőkön, temetéseken vagy városi mulatságokban ők szolgáltatták a zenét. Trombitaszóval figyelmeztették a soproniakat az idő múlására, amelyet negyedóránként jeleztek a körerkélyről.

A Tűztorony tetején látható ... Bővebben »

Taródi vár  Sopron

Taródi vár

Taródi vár

Sopron egyetlen ma is álló vára a Taródi-vár a Lővérek egyik ékessége. A vár a magyarországi vízionális építészet legjelentősebb alkotása. Nevét építőjéről és tulajdonosáról, Taródi Istvánról kapta. A vár építője, id. Taródi István 1925-ben született és 2010 februárjában, 85 éves korában hunyt el. Sírja a soproni Szent Mihály temetőben található. A vár Taródi István 50 évi keze munkáját dicséri. Az egykori várúr sok próbát állt ki kamaszkori álmáért.

A vár alapterülete mintegy 4300 m²; a legmagasabb torony húsz méter magas. A falakba és tornyokba Taródi István mintegy kétszáz vagonnyi követ és téglát épített be. Eközben törekedett a középkori várakban megszokottakhoz hasonló helyiségek kialakítására, így van az épületegyüttesben kút, lovagterem és borház is. A várba szabályos felvonóh ... Bővebben »

Soproni Várfalsétány  Sopron

Soproni Várfalsétány

Soproni Várfalsétány

Soproni várfal ill. városfal egyedülálló Magyarországon abból a szempontból, hogy a római kor óta, 1700 éve áll itt, meghatározva a történelmi belváros (Várnegyed), és a várfal külső oldalának, a Várkerületnek az arculatát.

A várfal teljesen beépült a városképbe, így a falról nem élvezhetjük a panorámát az előtte magasodó épületek miatt. De az egykori várárokban kialakított Várfalsétányon sétálva, mint egy történelmi tanösvényen, visszautazhatunk az időben egészen a római korig. Az információs táblákról megtudhatjátok azt, hogy a városfal nyomvonala és a félköríves kis rondellák a római korból maradtak ránk. A Római Birodalom bukása után a város elnéptelenedett, de a római városfalak romjai továbbra is itt magasodtak, amelynek az Árpád-kori ispáni vár földsánca (ún. „vörös sánc”) táma ... Bővebben »

Soproni Bobpálya  Sopron

Soproni Bobpálya

Soproni Bobpálya

A bobpálya Sopronban a 84-es főút mellett a Bécsi dombon helyezkedik el. Igazi nyári aktív kikapcsolódás a bobozás gyerekeknek és felnőtteknek is.

A bobok kétszemélyesek, azonban egyedül is igénybe lehet venni. Nincsen bennük biztonsági öv, ezért fokozottabb figyelem szükséges az egyensúly megtartása érdekében, valamint mérsékeltebb tempót javasolnak.

Felvonó hossza: 340 m
Felvonórész: 3-4 perc
Kanyar: 13
Lesikló hossza: 900 m
Lesiklórész: 3-6 perc
Szintkülönbség: 26 m Bővebben »

Tolvaj-árok Természetismereti Tanösvény  Sopron

Tolvaj-árok Természetismereti Tanösvény

Tolvaj-árok Természetismereti Tanösvény

A Tolvaj-árok a hegyvidék legvadregényesebb völgye, meredek zugaival, keskeny, kimosott útjaival, sok helyen a 25 º-ot meghaladó hegyoldalaival az itteni erdők egyik legszebb része.

A tanösvény jelölése a turista térképen és a terepen is a kék kereszt.

Az ösvény mintegy 1,2 km hosszú és 6 db tájékoztató táblát tartalmaz. Ezek segítségével megismerkedhetnek a Soproni-hegység jellegzetes növényeivel, állataival, talajképző kőzeteivel, erdőállományaival. Teljes egészében természetvédelmi területen, a Soproni Tájvédelmi Körzetben halad és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság oltalmát élvezi.

A Soproni-hegységet növényföldrajzi értelemben hagyományosan az Alpok előhírnökének tekinthetjük. A hazai oldalán mintegy 1300 edényes növényfajt írtak le, ebből 60 védett, ... Bővebben »

Károly-kilátó  Sopron

Károly-kilátó

Károly-kilátó

A Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye. Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes, aszfaltos sétaút vezet a kilátóhoz, a Boszorkány meseösvénnyel szegélyezve, a Lővérek kristálytiszta levegőjű erdein át.

A Károly-magaslatot és a rajta emelt kilátót Romwalter Károly soproni nyomdászról nevezték el. A 398 m magas Váris-hegyen saját költségén fából építtetett kilátót 1876-ban, amelyet az Egyesületnek adományozott. Tiszteletére keresztelték át a Váris-hegyet Károly-magaslatnak.

A kilátó az időjárási ártalmak következtében az 1890-es évekre meglehetősen rossz állapotba került. Mivel kőtoronyra nem volt pénz, 1902-ben új fatornyot emeltek a helyére. Ez a kilátó több mint 30 éven át szolgálta a nagyközönséget. Végül az 1930-... Bővebben »

Lővér Kalandpark  Sopron

Lővér Kalandpark

Lővér Kalandpark

Kicsik és nagyok számára is számtalan kalandot tartogat parkunk a szépséges Lővérekben. Hatalmas fák, friss erdei levegő és izgalmas kötélpályák várnak rád. Ha felejthetetlen élményekre vágysz, ne habozz felkeresni minket!

120 akadályos drótkötélpályánk változatos kihívásokat és felejthetetlen élményeket nyújt, két pálya teljesítése között pedig egy ping-pong meccsel színesíthető a program. Bővebben »

Kőhalmy Vadászati Múzeum  Sopron

Kőhalmy Vadászati Múzeum

Kőhalmy Vadászati Múzeum

Dr. Kőhalmy Tamás erdőmérnök, vadbiológus, a Soproni egyetem egyetemi tanára, a Vadgazdálkodási Intézet első igazgatójának nevét viseli a Vadászati Múzeum. Az épület földszintjén lévő erdei büfé mellett elsősorban a gyerekeket célzó interaktív tárlatot láthatnak a látogatók a parkerdő állat – és növényvilágáról. A felső emelet a vadászaté: itt látható a Kőhalmy-hagyaték.

A múzeum az erdő természeti értékeivel és vadgazdálkodásával ismerteti meg a látogatókat. A faszerkezetű épületben berendezett múzeum elsősorban a gyerekeket célozta meg, ahol interaktív eszközök használatával szerezhetnek ismereteket környezetük természeti értékeiről.

A háromszintes épület alsó szintjén egy modern audiovizuális eszközökkel felszerelt 50 férőhelyes tanterem található, ahol a parkerdő jellegzetessége ... Bővebben »

Ciklámen Tanösvény  Sopron

Ciklámen Tanösvény

Ciklámen Tanösvény

A Ciklámen az ország első tanösvénye. Kanyargós útja a Soproni Parkerdő legszebb részeire kalauzolja Önöket, a júliustól szeptemberig virágzó, szemet-lelket gyönyörködtető ciklámenek között.

Jelölése:
a turista térképen piros C betű, a terepen pedig stilizált ciklámen.

Kiindulópont:
a Lővér Szálló, innen kényelmes úton haladhatnak tovább a Deák-kút, majd a Károly-magaslati parkoló irányába. Tovább sétálva elérhetik a Hét bükkfát, ahonnan az ösvény a Tacsi árok felett vezet, majd elérik a 2013-ban felújított Hármas-forrást.

A legmagasabb pontja, a Várhely ahol megismerhetjük a 2700 éves Halstatt kori temetőt (halomsírok), amely után az ösvény bevezet Európa egyik legmagasabb sáncrendszerével körülvett kora vaskori földvárába. A magaslaton áll az ingyenesen l ... Bővebben »

Soproni Botanikus Kert  Sopron

Soproni Botanikus Kert

Soproni Botanikus Kert

Az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény botanikus kert, azaz élő műalkotás. Meghatározott koncepció szerint összegyűjtött növények mesterségesen létrehozott együttese, mely térben és időben állandóan változik, szolgálja az oktatást, hat érzékszerveinkre, hangulatokat, érzelmeket indukál és formálja ízlésünket, azaz nevel.

A közel 110 éves múltra visszatekintő botanikus kert 1926 óta segíti az erdészeti oktatást. Élettani, származástani kísérleteket folytat, bemutatja a magyar erdőflórát az erdészeti fő-, és aljnövényzettel együtt miközben esztétikai keretet nyújt hazánk egyetlen erdőmérnökképzést biztosító intézményének.

A kert 17,2 hektáros, 1978 óta természetvédelmi terület. Közel 5000 taxon több százezres egyedével áll a hallgatók és a kertet látogató hallgatók, diákok, óvodások, és a ... Bővebben »

Sörházdombi kilátó  Sopron

Sörházdombi kilátó

Sörházdombi kilátó

A Lőverek legalacsonyabb dombja a Sörházdomb, a volt Tulipán Magaslat. A 298 méter magasan álló kilátó helyén először az 1900-ban épített gloriette állt. 1939-ben háromszögelési pontot jelöltek ki itt, melynek tornyát a turisták kilátóként használták. A II. világháború alatt összedőlt, ezért lebontották. Helyén 1969–70-ben épült új kilátó Rosenstingl Antal tervei alapján. A torony 16,5 m magas volt.

A folyamatos karbantartás hiánya miatt az 1980-as évek elejére életveszélyessé vált és az is lebontásra került. A város és az erdőgazdaság együttműködésében – támogatva a civil kezdeményezést – 2006-ban a Sörházdombon új kilátó épült.

A Sörházdombi kilátó a parkerdő kilátói közül az egyetlen, amely ragasztott tartókból összeállított csavarozott faszerkezettel rendelkezik, így építész ... Bővebben »

Lőver uszoda és Lőver fürdő (strand)  Sopron

Lőver uszoda és Lőver fürdő (strand), Lőver Strand

Lőver uszoda és Lőver fürdő (strand), Lőver Strand

A Lővérek lábánál fekvő uszoda és strand kellemes ligetes, fákkal árnyékolt környezetben várja télen és nyáron a fürödni és sportolni vágyókat.

Szolgáltatások:
Lőver Uszoda:
- 2 db finn szauna, merülőmedencével
- gőzkabin
- ingyenes értékmegőrző
- büfé
- ingyenes parkoló

- Versenymedence
Mérete: 50 m x 25 m
Mélysége: 2,2 m
Vízhőfoka: 26 °C

- Úszómedence
Mérete: 25 m x 25 m
Mélysége: 2,2 m
Vízhőfoka: 27 °C

- Tanmedence I.
Mérete: 10,5 m x 6 m
Mélysége: 0,8 m
Vízhőfoka: 30 °C

- Tanmedence II.
Mérete: 10,5 m x 6 m
Mélysége: 1,2 m
Vízhőfoka: 30 °C

- Lazítómedence
Mérete: átm. 5 m
Mélysége: 0,9 m
Vízhőfoka: 32-36 °C

- Jacuzzi
Mérete: átm. 2,2 m
Mélysége: 0,9 m
Vízhőfoka: 32-36 °C

Lőver strand:
- strandröpla ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem