Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Kilátók a Balaton környékén

2022.08.18.
A Balatonról mindenkinek a fürdés és a vízpart jut az eszébe. Azonban ha nemcsak a víz mellől, hanem egy kicsit más szemszögből is szeretnénk megcsodálni a Magyar tengert, körbejárva a tavat számtalan kilátót találunk. Mostani blogunkban ezek közül válogattunk.

Ha felmászunk bármelyik kilátóhoz mindig más és szebbnél szebb panorámában lehet részünk. Megcsodálhatjuk a víztükör csillogását, a part mellett elhelyezkedő számtalan kis öböl, a környező települések, valamint a tavat körbeölelő hegyek vonulatait. Egy esti túra alkalmával pedig madártávlatból gyönyörködhetünk a lenyugvó nap utolsó sugaraiban.

Sipos-hegyi kilátó  Fonyód

Sipos-hegyi kilátó

Sipos-hegyi kilátó

"Ilyen tájképet nemigen látni többet Európában!" - írta a Sipos-hegy festői panorámájáról Cholnoky Jenő földrajztudós. Véleménye pedig vita tárgyát nem képezheti, hiszen egyedül erről a helyről látható teljes hosszában, Keszthelytől Keneséig Közép-Európa legnagyobb állóvize, a Balaton. Ezen a helyen épült fel 1987-ben a Posta 15 méteres átjátszótornya, amit a helybeliek sokáig csak "Postás-kilátó" névvel illettek. A torony szépen kiépített sétautakon közelíthető meg, a közelben pedig erdei tornapálya is található a mozgékonyabbaknak. Bővebben »

Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó  Balatonföldvár

Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Kilátó

Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Kilátó

A balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállításunk egy különleges, hajó alakú épületben kapott helyett, melynek árboca a Balaton legmagasabb épített kilátója.

Kiállítás:
Balatont és a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás 400 négyzetméteren. Terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal mutatják be a hajózást a kezdetektől napjainkig.

Kilátó:
Magassága 25 méter, így a mintegy 40 méteres magas parttal együtt közel 70 méteres magasságból lehet végignézni a Balatonon Balatonakarattyától egészen Keszthelyig. Szép időben eddig is a Balaton egyik legszebb kilátó pontjának tartották a földvári magas partot, a kilátóval kiegészülve különleges élményt nyújt. ... Bővebben »

Somlyó-hegyi kilátó  Alsóörs

Somlyó-hegyi kilátó

Somlyó-hegyi kilátó

A református templomtól Keleti irányba egy lépcsőn felsétálva a temető fölött található a Somlyó-hegyi kilátó.Tetejéről csodálatos kőrpanoráma élvezhető a nemzeti park erdővel borított területére, Alsóörsre és a Balatonra.

2015-ben -a korábbi fakilátó helyett- a Somlyó 2002 Erdőbirtokosság sikeres pályázata révén, az Önkormányzat szervezésében új kilátót épült, amely kedvelt turista célpont lett. Bővebben »

Gömbkilátó (Xantus János kilátó)  Balatonboglár

Gömbkilátó (Xantus János kilátó)

Gömbkilátó (Xantus János kilátó)

A vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár város talán legismertebb jelképe, látványossága a Gömbkilátó. Eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként mutatták be a Budapesti Nemzetközi Vásáron a belföldi idegenforgalom pavilonját, a „Magyar Atomium’’-ot, amely az 1958-as brüsszeli világkiállítás híres jelképének ihletésében épült Kádár István mérnök tervei alapján.

A gömb alakú, 15 méter átmérőjű szerkezetét 240 háromszöglemez alkotta. A hetvenes évek végén a borítástól megfosztva, Szabó Kálmán tanácselnöknek köszönhetően Balatonboglárra került, és a Xantus János Gömbkilátó nevet kapta.

Eredetileg belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, amelyben egy presszót kívántak elhelyezni; de a természeti erők ezt nem engedték. A gömböt Zics László ... Bővebben »

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó  Révfülöp

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó

A Révfülöpre látogató vendégek maguk is megtapasztalhatják a lenyűgöző panorámát a Fülöp-hegyi Kilátóból, amely 2001-ben Pelényi Gyula tervei alapján, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére épült.

A 22 méter magas építmény formáját, szerkezetét és anyagát tekintve talán a Balaton egyik legizgalmasabb kilátója.

"A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van." Bővebben »

Csákány-hegyi Kilátó  Csopak

Csákány-hegyi Kilátó

Csákány-hegyi Kilátó

A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében. A hegytetőn 1972-ben, fából épült kilátóból páratlan kilátás nyílt a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére.

Az évek során sajnos a tartószerkezet nagy része tönkrement, a torony veszélyessé vált, így elbontásra került. Helyette megépült 2015-ben az új Csákány-hegyi Kilátó, melynek befogadóképessége: 10-15 fő.

Észak felé a Veszprémi fennsík erdős-mezős vidéke, a többi égtáj irányába a Balaton víztükre és a vele határos Balaton-felvidék erdős-szőlős-településes riviérája látható. A kilátó körül az erre a vidékre jellemző cseres-tölgyesek, a meredek oldalakon cserszömörcés cseres-molyhos tölgyesek találhatók. Ezek a vegyes ... Bővebben »

Várhegyi Széplátó (kilátó)  Fonyód

Várhegyi Széplátó (kilátó)

Várhegyi Széplátó (kilátó)

A fonyódi Várhegyen 2011. évben új, négyszintes, faszerkezetű kilátó épült körpanorámás kilátással a Balatonra illetve a Nagy-Berek élővilágára.

A Várhegyen felújított ösvények, utakon pihenők, uzsonnázó padok, információs táblák mentén haladhatnak a túrázók.
A kilátóhoz felvezető utak mentén kialakított tanösvény hozzájárul a balatoni élővilág megfigyeléséhez, környezeti és kulturális ismeretek bővítéséhez.

A kilátókat a Fonyód Város Önkormányzatának rendelete alapján a Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft. üzemelteti. Bővebben »

Soós-hegyi kilátó  Balatonkenese

Soós-hegyi kilátó

Soós-hegyi kilátó

A kenesei löszfal legmagasabb pontján épült a kilátó, melyből csodálatos panoráma nyílik a Balaton keleti medencéjére.

A kilátót egy adótorony köré építették.

A kilátóhoz a Tátorján-tanösvény vezet el, amely a Faluháztól indul. Innen egy rövid sétával a Soós Lajos költő emlékére emelt obeliszkig és a védett Tátorjánosig is elsétálhatunk. Bővebben »

Tücsökdomb kilátó  Nemesvita

Tücsökdomb kilátó

Tücsökdomb kilátó

Az északi parton Balatonederics határában, de már Nemesvita településen található a Tücsökdomb, ahol nemrég adták át a legújabb balatoni kilátót.

A több mint 22 méter magas Tücsökdomb kilátó 7 pihenőszintes. A kilátószint konzolosan kiugró, teljesen körbejárható, egyidejűleg 18-20 fő kényelmes tartózkodását biztosítja, ahonnan körpanorámában gyönyörködhetünk.

- Északról a Bakony vonulata látszik, tiszta időben a Somló is feltűnik.
- Keletre a Tapolcai-medence vulkanikus tanúhegyeit csodálhatjuk meg;
- Északról-Délre a Hegyesd, a Csobánc, Szent György-hegy, Gulácsi hegy, Badacsony hegyvonulatait tűnnek fel, valamint Szigliget, a várral és " Krokodil " formát öltő félszigettel.
- Délen pedig a Balaton panorámája tárul elénk a Szigligeti-öböllel, a túlsó parton pedig Fon ... Bővebben »

Csere-hegyi kilátó  Alsóörs

Csere-hegyi kilátó

Csere-hegyi kilátó

Padányi Gulyás Jenő tervei alapján, permi vörös kőből épült 1935-ben a 298 méter magasan található kilátó és a gondnokház. Látni innen a Bakonyt, a Balaton-felvidéket, a tópartot és a somogyi dombokat is.

A gótika és a reneszánsz korát idéző míves kőtorony egykor hét méter magasan nyúlt a fák fölé; most öt méterrel magasabb lett: a jobb kilátás kedvéért új, fából ácsolt emeletet építettek rá. A panoráma valóban lenyűgöző innen, négy megye tájaira lehet rálátni.

A kilátó mindig vonzotta a turistákat, ám a XX. század utolsó évtizedeiben állapota leromlott. 2003-ban a Kilátóért Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően visszakapta eredeti szépségét, a melléképületeket is újra nádtető fedi.

Az eredetileg Horthy Miklósról elnevezett kilátó az elmúlt fél évszázadban Szabadság-kil ... Bővebben »

Bökk-hegyi kilátó  Ábrahámhegy

Bökk-hegyi kilátó

Bökk-hegyi kilátó

2002-ben adták át a Bökk-hegy tetején lévő kilátót. Tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk.

A kilátóból megcsodálhatjuk a déli parton Balatonboglár Gömbkilátóját, a fonyódi hegyeket, és észak felé a Balaton-felvidék kisebb vonulatait. Megfigyelhetjük a Hegyestű jellegzetes formáját és megláthatjuk Révfülöp Fülöp-hegyi kilátóját is.

A kilátóhoz egy kellemes sétával juthatunk fel. A kilátó környéke és a dombtető padokkal, pihenőhelyekkel ellátott. Bővebben »

Kisfaludy Sándor-kilátó  Badacsonytomaj

Kisfaludy Sándor-kilátó

Kisfaludy Sándor-kilátó

A kilátó Badacsony hegyen 438 m-es magassági pontnál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.

A hegy legmagasabb pontján lévő régi kilátó funkcióját már nem tudta ellátni, tekintettel arra, hogy a kilátó 10 méteres magasságánál a környező fák magasabbak, ezért is volt szükséges az új, 18 m magas kilátó megépítése.

A felépítmény fából készül –ragasztott fatartók-, mely egy beton alaptestre lesz elhelyezve. A toronyba lépcsőkön lehet feljutni. A kilátó közvetlen környezetének tájrendezését is betervezték.

A három irányból való biztonságos megközelíthetőség érdekében a felvezető utakat, lépcsőket felújítják és a biztonságos közlekedés érdekében egyoldali korláttal látják el. ... Bővebben »

Őrtorony kilátó  Tihany

Őrtorony kilátó

Őrtorony kilátó

A kilátó a félsziget közepén, az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson, az egykori római őrtorony mintájára épült a Külső-tótól nyugatra az Apáti-hegyen. Magassága 16,5 méter, 3 szintje felfelé fokozatosan szélesedik, ezzel is mintázva egy őrtornyot.

A szintek teljesen körbejárhatóak, ezzel is csodálatos panorámát nyújtva az idelátogatóknak. Felfedezhetjük a környék több pontját is a kilátóból, az Külső- és a Belső-tót, a Csúcs-hegyet, Nyereg-hegyet, Örvényest, Aszófőt, Udvardit,a Sajkodi-öblöt, az ófalut, távolabbra tekintve pedig Balatonfüredet, Zamárdit, Szántódot, Földvárt.

Megközelítés:
Északról az Apáti templomtól, nyugat felől sajkodi strandtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el gyalogosan. Ez utóbbi meg ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem