Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Kirándulás a vizek városában - Tata és környékének látnivalói

2023.05.18.
Tata város nevét említve legelőször talán mindenkinek az Öreg-tó, jut az eszébe. E heti blogunkban szeretnénk bemutatni a város azon további, a turisták körében méltán népszerű látnivalóit, amelyeket akár egy egynapos kirándulás keretén belül is bebarangolhatunk.

S ha esetleg több napra vagy egy hétvégére érkeznél a városba, ajánlunk nektek olyan látnivalókat is, amelyek Tatától csupán néhány km-es távolságra találhatók, de biztos, hogy felejthetetlen élményt nyújtanak az egész családnak.

Tarts velünk és fedezd fel a Vizek városát, ill. a környékbeli látnivalókat, legyen szó várról, lombkorona sétányról, arborétumról vagy éppen barlangról.

Esterházy-kastély  Tata

Esterházy-kastély

Esterházy-kastély

Az előkelő épület minden restaurált és rekonstruált részlete barokk kori időutazásra invitálja a látogatót. A korhű enteriőrökkel, a kiállítás interaktív elemeivel, a digitális tárlatvezető alkalmazással (Visual Guide) a legfiatalabbak számára is átélhető a kastély és egykori lakóinak története. Fedezzék fel a műemlék épület minden kincsét, töltődjenek fel a nagy gonddal berendezett elegáns termekben sétálva, a kastélykertben vagy a kávézóban időzve. Kívánjuk, hogy szerezzenek minél több felejthetetlen élményt Tata régi-új ikonikus helyszínén, az Esterházy-kastélyban.

A felújított, műemlékileg teljes körűen helyreállított Esterházy-kastély összes terme várja a látogatókat. Berendezett szobái és kiállítóterei egységes élményt kínálnak, a kastély, a birtokos család és a kor történetére ... Bővebben »

Kuny Domokos Múzeum - Tatai Vár  Tata

Kuny Domokos Múzeum - Tatai Vár

Kuny Domokos Múzeum - Tatai Vár

A tatai vár hat évszázad építészeti jegyeit viseli magán. Ez részben földrajzi helyzetével, részben a funkciójának, valamint a tulajdonosok elképzeléseivel változásával áll összefüggésben.

A török háborúkat követően a vár első átépítésére 1727 után került sor, amikor a helyén szerették volna a kastélyt felépíteni. Szerencsére csak a belső vizesárkok feltöltésére és a romos épületszárnyak elbontására került sor.1815-ben az eredetileg nyitott kerengő átalakításával épült ki a jelenlegi ún. Lovagterem. A második nagy átépítés során, az 1896-os császári hadgyakorlatra készülve készítették a terem historikus- romantikus, háromosztású neoromán ablaksorát.

1954 óta a tatai vár a Kuny Domokos Múzeumnak ad otthont. 1964-73 között zajlott az épület ásatása és műemléki helyreállítása. ... Bővebben »

Angolkert  Tata

Angolkert

Angolkert

A vizek városaként emlegetett Tatán járva nemcsak az Öreg-tóhoz, hanem a Cseke-tóhoz is érdemes ellátogatnunk. Utóbbi többek között az Angolpark gyönyörű ligeteinek, sétányainak és műemlékeinek köszönheti népszerűségét. Az Angolparkban eltölthető idő körülbelül 1 óra.

A tatai angolpark 1783 után épült, amikor gróf Esterházy Ferenc kérésére elkezdték telepíteni az első fákat a mesterségesen kialakított Öreg-tó és Cseke-tó köré. Ez volt Magyarország első angolparkja.
Az Angolparkban változatos növény-, és állatvilágot, valamint építészeti érdekességeket nézhetünk meg. A séta útvonalán láthatjuk a pálmaházat, az Eszterházy kerti lakot (Kiskastély), szabadtéri színpadot, műbarlangokat (grotta), műromokat (runia), kőhidat és szentélyt (imahely).

Műromok, kőhíd, szentély:
Az Ango ... Bővebben »

Esterházy Nyári lak (kiskastély)  Tata

Esterházy Nyári lak (kiskastély), Nyári lak

Esterházy Nyári lak (kiskastély), Nyári lak

Az Angolpark legkorábbi épülete eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Érdekessége a terasz lépcsője, mely a vízbe dobott kavics keltette koncentrikus köröket idézi. Az épület előtti lejtős területet egykoron Esterházy Miklós Ferenc gróf színi előadások megtartására használta.

A felújított Kiskastély földszintjén az alábbi látványosságok fogadják a látogatót:
- az eredeti kifestés (tájképes festésű díszterem, és vonalas díszítőfestés a szobákban) bemutatása, a restaurálás eredményeképpen
- kastélyenteriőr (díszterem + női szalon + úriszoba, műtárgy bútoregyüttesekkel, festményekkel, függönyökkel)
- a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása (amely életet lehel a muzeális kastélyenteriőrbe).

A kastélyhoz tartozó Cellarius Kincsestárra keresztelt nyári konyha teret ad a hel ... Bővebben »

Fényes Tanösvény  Tata

Fényes Tanösvény

Fényes Tanösvény

A hazánkban egyedülálló tatai ökoturisztikai tanösvény egész napos, interaktív szórakozást kínál. Ismerd meg a Fényes-fürdő természetvédelmi szempontból is jelentős lápvidékét, és a karsztforrások egyedülálló élővilágát!

Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy 18 állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát.

A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. A tatai tanösvény ideális célpont családosok és iskolai csoportok, valami ... Bővebben »

Fényes Strandfürdő  Tata

Fényes Strandfürdő

Fényes Strandfürdő

A Tata város központjától mintegy 3 km- re, a Fényes Forrásvidéken fekvő Fényes Fürdő egy közel 30 hektáros természetvédelmi terület. A több, mint 100 éves múltra visszatekintő fürdő számos tatai és Tatára látogató gyermekkorát meghatározó kultikus helynek számít a mai napig. A naponta közel 40.000 liter feltörő, minden évszakban 20-22°C-os források által táplált strand természetvédelmi szempontból is fontos lápvilággal, a nyári szezonban különleges kikapcsolódásra nyújt lehetőséget minden kedves idelátogató számára.

A Fényes Forrásvidék egyedülállóságát tükrözi, hogy állandó úszómesteri felügyelet mellett gyermek-, sport-, és természetes forrástó várja májustól augusztusig mindazokat, akik úgy döntenek, hogy Tatát, a vizek városát választják nyaralásuk, szabadidejük eltöltésének h ... Bővebben »

Agostyáni Arborétum  Tata

Agostyáni Arborétum

Agostyáni Arborétum

A Gerecse Tájvédelmi körzet gyöngyszeme, a hegység egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre található. Az arborétum 30,5 hektáron mutatja be fás szárú növényeit. A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban.

A völgyön átfutó Hidegkúti-forrás vizét összegyűjtő patak útjába gátat építettek és két tavat létesítettek, a kedvező éghajlat fenntartása érdekében. Az Arborétum sajátos mikroklímájának köszönhetően, az országban egyedülálló módon több fenyőféléből álló erdőt csodálhatnak meg a látogatók, melyek többsége nem őshonos a területen. A kertet tovább színesíti a cédrusok, mamutfenyők, tulipánfák, nyírek, vasfák, égerek, kőrisek, juharok, diók stb. több vál ... Bővebben »

Tardosi Lombkorona sétány  Tardos

Tardosi Lombkorona sétány

Tardosi Lombkorona sétány

Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén létesített lombkorona-ösvényt a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.

Az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú, 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől. A tartószerkezeti váz horganyzott kivitelű fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fémszerkezet, míg a járófelületek anyaga tölgyfa. A fémszerkezet vörös színű festést kapott a közelben elhelyezkedő Vöröshíd kirándulóhely neve után.

A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblá ... Bővebben »

Vitányvár  Vértessomló

Vitányvár

Vitányvár

Vitány vára a Vértes hegység északi lejtőjén, 318 méter magasan épült. A vár megteremtőjének neve ismeretlen. Annyi ma már bizonyos, hogy Róbert Károly uralkodása idején már állt, s 35 helység tartozott hozzá. 1551-től 1598-ig török kézen volt.

A gótikusan emelt vár két, négyszög alaprajzú toronyból és kicsi udvarból áll. A tornyokon 16 méter magasságban még ma is láthatók a védőoromzat nyomai. Az udvar külső falai csak 5-6 méter magasságban maradtak meg.

A rom a Vértes erdejében a falutól 10 km-re található. http://www.vertessomlo.hu/a-kozseg/nevezetessegek-latnivalok


Autóval:
Vitányvárat autóval megközelíteni legegyszerűbben a Tatabányai Rugógyár parkolója felől lehet, itt az autót biztonságosan elhelyezhetjük a kirándulás idejére. (A Mátyás-kút fel ... Bővebben »

Szelim-lyuk  Tatabánya

Szelim-lyuk

Szelim-lyuk

Az egyik legismertebb hazai barlangunk. Hatalmas méretű szájának látképe szorosan összekapcsolódott a Tatabánya fölé magasodó Turul szobor látványával.

A Szelim-barlang a Tatabánya feletti Kő-hegyen, 289 méter tengerszint feletti magasságban található. Jelentős régészeti lelőhely, amelyhez számos monda fűződik.

A turistaúton érkezve először a barlang lefelé tátongó, mennyezeti felszakadásai előtt megyünk el. A továbbvezető turistaút lépcsői a barlang észak felé néző, kicsi, keskeny bejáratához vezetnek, ahol az alig ajtónyi méretű bejáraton bebújva a gigantikus méretű a belső csarnokba érünk. Az egyetlen teremből álló, 45 méter hosszú és 18 méter magas csarnok két hatalmas kerek nyílással szakad a felszínre. E mellett a padlószinten is nyílik még három különálló bejárata, ahonnan ... Bővebben »

Turul-emlékmű  Tatabánya

Turul-emlékmű

Turul-emlékmű

A Kő-hegyen, Tatabánya fölé magasodva, (tengerszinthez viszonyítva kb. 300 méter magasan) áll az emlékmű a 907-es bánhidai csata emlékére.

A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard 14 méter hosszú. Ezzel Európa egyik legnagyobb, madarat ábrázoló ércszobra. Fején stilizált, aranyozott, magyar koronát visel. A szobrot Donáth Gyula tervezte. Bővebben »

Vértesszentkereszti bencés kolostor romok  Oroszlány

Vértesszentkereszti  bencés kolostor romok

Vértesszentkereszti bencés kolostor romok

Román kori építészetünk gyöngyszeme az Oroszlány és Pusztavám közötti erdőben megbúvó egykori bencés monostor és templom maradványa.

A XII. századi alapítású kolostort az évszázadok során több rend is birtokolta. A bencések, esetleg a ciszterek és a domonkosok ellentétét bizonyítja több alaprajzi megoldása és a rá vonatkozó írásos adatok. Történetének éppen ez a vonatkozása teszi különlegessé, hiszen a településektől távol álló kolostor többféle szerzetesi koncepció megvalósításának is otthont adott. A török korban elhagyott kolostor jelentős álló romjai ma látványos képet nyújtanak a Vértes erdejében.

A Vértes hegységben elhelyezkedő bencés kolostort 1146 előtt alapította a Csák nemzetség a Szt. Kereszt tiszteletére. Az első kolostor templomát az 1210-es években újjáépítették, ekko ... Bővebben »

Majki Kamalduli remeteség  Oroszlány

Majki Kamalduli remeteség

Majki Kamalduli remeteség

A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Ám nemcsak hangulatában egyedülálló az erdők ölelte, tavak szomszédságában fekvő remeteség, hanem Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes is egyben, amely tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll.

1733-ban a vidék birtokosa, Esterházy József alapította a kamalduli remeteséget, melynek 1200 holdas pusztát, tavakat és malmokat is adományozott. Az épületegyüttes megtervezésével Esterházy József a neves osztrák barokk építészt, Franz Anton Pilgramot (1699-1761) bízta meg. A remeteség épületei által körülfogott templom alapjait 1753-ban tették le, és az alapkővel együtt a hallgatás jelképeként egy halat is elhelyeztek.

A bencés szellemben élő ... Bővebben »

Monostori Erőd  Komárom

Monostori Erőd

Monostori Erőd

A Monostori erőd - Közép-Európa legnagyobb újkori erődje - 1850 és 1871 között épült. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével (kazamata-hálózatával).

Monumentális méreteit bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, épületek alapterülete 25 680 m2, a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

Az erőd építését követően a magyar honvédség katonagenerációit szolgálta. Feladatai közé tartozott a központi vár (É-Komárom) védelme és a dunai haj ... Bővebben »

Csillagerőd  Komárom

Csillagerőd

Csillagerőd

A Csillagerőd - melynek elődje a török kori Szent Péter palánk - az Öregvár keleti bástyájával szemben fekszik. Pállfy Miklós főkapitánysága alatt, 1568-ban kezdték építeni. 1586 nyarára készültek el a 100-100 lovas befogadására képes hídfők. A hídfőerődök feladata az volt, hogy óvják a meglepetésszerű támadásoktól a központi erődöt, blokkolják a folyami hajóforgalmat, védjék a meglévő, vagy szükség esetén épülő hajóhidat és támaszpontul szolgáljanak a támadók elleni lovasportyáknak. A török harcok elmúltával az erődrendszer elvesztette fő funkcióját.

A kiállítás
A tárlaton mintegy háromszáz másolat tekinthető meg, az archaikus görög művészettől a 16. századig a szobrászat legismertebb darabjainak gipszöntvényei láthatók egy helyszínen.

A komáromi kiállítás két nagy egységre o ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem