Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Kirándulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a környékén

2022.02.03.
Természetkedvelő vagy? Kirándulást tervezel, de nem tudod merre indulnál? E heti cikkünkben a Világörökség részét képező Hortobágyot és a környező településeinek néhány látnivalóját mutatjuk be.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Neve hallatán az igazi magyar puszta, a gémeskutak, a csikósok jutnak az eszünkbe, de ezeken túl rengeteg természeti látnivaló is várja az ide látogatókat.

Felülhetünk hazánk egyetlen halastavi környezetben található kisvasútjára, megcsodálhatjuk a környék arborétumait és tanösvényeit. Megismerhetjük a környék állat- és növényvilágát, s számos épített értéket is felfedezhetünk. A közeli, Magyarország legnagyobb szauna házával rendelkező Gyógyfürdő pedig igazi kikapcsolódást, felfrissülést nyújt a megfáradt kirándulónak.

Tiszakürti Arborétum  Tiszakürt

Tiszakürti Arborétum, Fogadóépület, főbejárat

Tiszakürti Arborétum, Fogadóépület, főbejárat

A mai arborétum ősparkjának telepítését az 1800-as években kezdték el a Bolza grófok. Az eredetileg kastélykertként funkcionáló parkot 1962-ben nyilvánították arborétummá. Jelenleg területe 60 ha, ezzel az ország legnagyobb arborétumai közé került. A parkban kanyargó kövezett sétautak mentén több kontinens botanikai érdekességeit ismerhetjük meg.

A kis, gyepes téren van a télen is csörgedező artézi kút, a vizére épített vízköpőkkel, medencével. A kút kellemes, gyógyhatású, kissé kénes, fluorban gazdag ásványos vizet ad.

A főbejáratnál épült látogatóközpontban válthatunk jegyet, és a vetítőteremben ismerkedhetünk meg a park történeti hátterével, filmen csodálhatjuk meg az évszakok váltakozását.

Arborétumi sétánk közben szenteljünk néhány percet a szoboralkotásokra is: az 1974-19 ... Bővebben »

Tisza-tavi Vízi Sétány  Poroszló

Tisza-tavi Vízi Sétány

Tisza-tavi Vízi Sétány

A tanösvényen a vendégek egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A tanösvény a Fűzfa Kikötőből igény szerint induló kishajójárattal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, hínármezők mentén, a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs és 2020-ban kihelyezett interaktív táblák segítik.

Megközelítés:
A Fűzfa Kikötő Tiszafüred felől érkezve az első kikötő Poroszlón, a tározó hídja után rögtön balra fordulva érhető el. Megközelítéséhez nincs szükség gáthajtási engedélyre. A Vízi Sétány látogatóinak a parkolás a Pihenőpark melletti füves területen ingyenes. ... Bővebben »

Kilenclyukú híd  Hortobágy

Kilenclyukú híd

Kilenclyukú híd

A hortobágyi Kilenclyukú híd egy régi fahíd helyén épült klasszicista stílusban 1827 és 1833 között Povolny Ferenc tervei alapján.

Az 1697-ben épült fahíd a nagy forgalom miatt elhasználódott, így egy idő után már nem felelt meg a követelményeknek, egyre többet kellett javítani, és a fenntartása is egyre több pénzbe került. A debreceni marhakereskedők csordahajtásai a tiszai árvizek idején ezen a hídfőn vonultak Szolnok felé, és onnan Bécsbe. A csordahajtók gyakran kijátszották a vámot, és nem, vagy pontatlanul vallották be a hídon áthajtott állatok számát. Ennek elkerülése végett Debrecen állandó őrséget állított a hortobágyi hídra.

A híressé vált kilenclyukú kőhídnak, a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídjának a folyó két partján lévő, ún. ellenfalak közt mért távolsá ... Bővebben »

Hortobágy-halastavi Kisvasút  Hortobágy

Hortobágy-halastavi Kisvasút

Hortobágy-halastavi Kisvasút

Az Öreg-tavak kialakítása a Csúnyaföld nevű mocsár helyén kezdődött el 1916-ban. A 2000 hektáros tóegység a Hortobágy Nemzeti Park megalakulása óta védett. Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág. Az elmúlt 35 év alatt közel 300 madárfajt figyeltek meg a tavakon, ezzel a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelyévé lett

A felújított és személyszállításra alkalmassá tett kisvasút lehetőséget biztosít arra, hogy a turisták kényelmesen elérjék a halastórendszer távolabbi részeit is, és gyönyörködjenek az egyedülálló tájban, valamint a belső tavak gazdag madárvilágában.

Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut. A közel százéves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténeti emlékei is egyedülálló látványt kínálnak ... Bővebben »

Hortobágy-halastavi tanösvény  Hortobágy

Hortobágy-halastavi tanösvény

Hortobágy-halastavi tanösvény

Hossza:
- Rövid túra: az indítóállomástól a Konrad Lorenz állomásig: 3,6 km
- Közepes túra: az indítóállomástól a Kis kárókatona toronyig: 5,4 km
- Hosszú túra: az indítóállomástól a Festetics Antal megállóig: 10 km

A tanösvény a Halászbárka Halastavi Fogadóközponttól indul. Nincsenek rajta nehéz szakaszok, bármely kiránduló teljesíteni tudja.

A Hortobágyi-halastó teljes területe a Hortobágyi Nemzeti Park 1973-as megalakulása óta a nemzeti park területéhez tartozik. A tavak területe emellett szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek ún. Ramsari jegyzékén, Fontos Madárélőhely (IBA terület), a Világörökség része, valamint európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű, ún. Natura 2000-es terület.

A Hortobágy-halastavi tanösvényt végigjárva a lá ... Bővebben »

Hortobágyi Vadaspark  Hortobágy

Hortobágyi Vadaspark, Extra szafari program terepjárókkal

Hortobágyi Vadaspark, Extra szafari program terepjárókkal

A Hortobágyi Nemzeti Park természeti adottságaira alapozott Hortobágyi Vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására.

A vadasparkban láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, pl.: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok. A vadaspark olyan természeti programokat kínál, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget.

A Malomháza élővilágát bemutató kiállításban egyszerre ismerhetjük meg az egykor itt élt állatokat, és a területen jelenleg is élő fajokat.
A kiállítás vitrinjeiben található képek, leletek és leletmásolatok, valamint a kiállított vadló, vadszamár és őstulok csontvázak a K ... Bővebben »

Bátorligeti Ősláp és Tanösvény  Bátorliget

Bátorligeti Ősláp és Tanösvény

Bátorligeti Ősláp és Tanösvény

A Bátorligeti ősláp az egyik legrégebbi fokozottan védett terület az országban. Ez az alig 53 hektáros terület őrizte meg a legteljesebben az Alföld vegetáció- és tájképtörténetének különböző állapotait. Ősi növény- és állatvilágának fennmaradását a kedvező mikroklíma tette lehetővé.

Ez a védett terület természeti értékekben igen gazdag, elsősorban a tölgy-kőris-szil ligeterdő, a mocsár, a nyírláp és a hárserdő miatt olyan különleges. Számos hideg- és melegkori reliktumnak ad otthont, amelyeket elsősorban hegyvidékekről ismerünk, és amelyek alföldi előfordulása ritka.

Az őslápon több mint 1.000 virágos növény él, ezért szinte minden évszakban, tavasztól késő őszig színpompás.Állatvilága is igen gazdag; 7.000 állatfaj, ezen belül több mint 30 madárfaj fészkel és költ is itt ... Bővebben »

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő  Balmazújváros

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő

A Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő Balmazújváros szívében, a városközpontban foglal helyet, az impozáns Semsey Kastély árnyékában. Fürdőnk 1951 óta üzemel és azóta várja az ide látogató gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeit. Fedett fürdőrészleggel, komplett gyógyászati- wellness szolgáltatásokkal, szauna faluval igyekszünk minden igényt kielégítő maradandó élményt biztosítani a fürdő szerelmeseinek.

Egyedülálló szauna falunk a szauna szerelmeseinek Mekkája. Igazán exkluzív környezettel, megszámlálhatatlan izgalmas felöntéssel gondoskodunk az izzasztó élményekről. Hortobágyi bioszauna, tüzes szauna, infraszauna, gőzkabin, sókamra, de az igazi kuriózum a több száz éves finn ezüstfenyőkből épített KELO szauna. Képzett szauna mestereink lesik vendégeink kívánságait.

Az 1100 ... Bővebben »

Hajdúböszörményi tájházak  Hajdúböszörmény

Hajdúböszörményi tájházak

Hajdúböszörményi tájházak

A népi építészet emlé­keit őrzi a Hajdúböszörményi Tájházak épületegyüttes.

A hajdúböszörményi népi műemlékek eme központja öt alföldi lakóházat és egyéb kiszolgáló építményeket foglal magába. A házak a 18. század vége és 19. század közepe között épültek, melyek hűen reprezentálják a korabeli életmód és a népi építészet szerves összetartozását.

A tájházakat az 1970-es években újították fel.

Polgári út 92. Löki - porta
Az öt porta közül ebben lakott a legmódosabb család. Ezt nemcsak a hatalmas telek, hanem az utcai oldalán kétablakos tisztaszoba, a fatornác, a nagy alápincézett magtár – szín és a kétsoros elrendezés is mutatja.

Polgári út 94. porta
A tömb mélyén elhelyezkedő porta, mely nyeles telkén ér el a zugbéli bejáratához.

Polgári út 96. porta
A zug leghosszabb ná ... Bővebben »

Farkassziget Püspökladányi Arborétum  Püspökladány

Farkassziget Püspökladányi Arborétum, Fásszárú bazsarózsa

Farkassziget Püspökladányi Arborétum, Fásszárú bazsarózsa

A Püspökladányi Arborétumot az 1924-ben kezdett szikfásítási kutatások ke¬retében létesítették kötött, illetve szikes talajú és erdősztyepp klímájú termőhelyek erdészeti hasznosítása az erdők fafajválasztékának bővítése céljából, Püspökladány Farkassziget nevű határrészén.
Az arborétumot 1972-ben országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították, majd 2019-től a Farkassziget teljes területe arborétumi besorolást kapott, így a 407 ha-os területtel Magyarország legnagyobb arborétuma lett.
Az arborétumban számos idős, nagyméretű tűlevelű és lombos fafaj található. A tűlevelű állományból a legjelentősebbek a páfrányfenyő, tiszafa, görög jegenyefenyő, szerb luc, duglászfenyő, amerikai mocsárciprus, atlanti cédrus, hamisciprus. Az örökzöld cserjék között megtalálhatók a mahón ... Bővebben »

Kölcsey-Kende Kastély  Cégénydányád

Kölcsey-Kende Kastély

Kölcsey-Kende Kastély

A 2015. év folyamán az 1913-as állapotoknak megfelelően felújított kastélyban a Kende család történetéről, a nemesi élet és nemesi udvar gasztronómiájáról, a természetvédelemről és a Szatmár-Bereg természeti értékeiről szóló állandó kiállításokkal várjuk a kedves látogatókat.

A cégénydányádi Kölcsey-Kende Kastély már több, mint 180 éve áll: 1833-ban készült el a központi része, majd a következő száz év során folyamatosan építettek hozzá. A 1900-as évek második felében úttörő tábor, általános iskola és gyermekotthon is működött benne. A Kölcsey-Kende Kastély a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területen áll, amely egy 14,2 hektáros, természetvédelmi oltalom alatt álló, országosan védett terület.

Nemesi szalon
A bemutatást, ismeretterjesztést szolgálják a 21. századi ... Bővebben »

Karcag lombkorona sétány  Karcag

Karcag lombkorona sétány

Karcag lombkorona sétány

Az egész évben ingyenesen látogatható, az erdő megismerését segítő sétány 40 interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét.

Hozzásegít, hogy évszaktól függetlenül olyan magasságokban tudjunk szemlélődni, ahová az átlag kiránduló nem jut el. A közel hat méter magasan épített sétaösvényen végighaladva, a szó valódi értelmében „magasabb” szinten szemlélhető az erdő élővilága, az erdő állományalkotó fáinak formája, elhelyezkedése. Látható az egyedek küzdelme az életet adó fényért, a létért folyó harc során. A szemlélő elé tárulnak a földről láthatatlan fészkek, odúk és lakóik világa.

A sétány közvetlen közelében pihenő padokat valamint a gyermekek további szórakozását segítő, játszótéri játékokat is elh ... Bővebben »

Tisza-tavi Madárrezervátum  Tiszafüred

Tisza-tavi Madárrezervátum

Tisza-tavi Madárrezervátum

A Tisza-tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába, és része az UNESCO által adományozott “Világörökség része” megtisztelő címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Parknak.

Megközelíteni csak csónakkal lehet – költési időszakban ez is tilos -, de az evezés fáradalmáért bőven kárpótol a ránk váró élmény. A hivatásos és az amatőr ornitológusok legnagyobb örömére ugyanis európai viszonylatban egyedülálló madárvilág alakult itt ki a Tisza-tó létrejötte óta. Az élelemben, halban, bogarakban gazdag területre számos madárfaj telepedett vissza, és a vonuló fajok is boldogan fedezték fel a nyugodt pihenés lehetőségét, az ember által nem háborgatott “vízi oázist”. Mielőtt ... Bővebben »

Tiszavirág Ártéri Sétaút  Tiszafüred

Tiszavirág Ártéri Sétaút

Tiszavirág Ártéri Sétaút

A tiszaörvényi Szabics Kikötőből, a belépőjegy megváltása után, egy rövid csónakázással érhető el. A Sétaút egész évben látogatható.

A 2000 m hosszú tanösvény a tiszavirág (kérész) életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát mutatja be. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek.

A sétaút pihenőiben bemutatjuk azt a már majdnem elfelejtett, de példaértékű “természet és emberi tevékenység” kapcsolatot, amit a teknővájás, a kosár és gyékényfonás valamint az eredeti tiszai halászmesterség és a kubikos élet jelentett.
A négy ősi mesterségben éppen az a közös amit az ártéri sétány élő környezete kovácsolt össze, mely nem más mint maga a tevékenység tárgya, ami itt él, itt terem.

A teknővájást a “nyersanyag” lelőhe ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem