Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Kirándulástippek a hazai barlangok környékén

2022.03.10.
2022. március ismét a Barlangok hónapja! Ebből alkalomból heti cikkünkben hazánk néhány különleges, egyedi barlangját hoztuk el nektek.

Egész évben varázslatos föld alatti élményekben lehet részünk, valamint csodás panorámákban gyönyörködhetünk, ha Magyarország számos barlangjának egyikét választjuk kirándulási programnak.

Kiválóan alkalmas helyszínek a túrákhoz, családi kikapcsolódásokhoz, hiszen a legtöbb esetben nemcsak maga a barlang, hanem már az oda vezető út is felejthetetlen élményeket tartogat minden korosztály számára!

Nincs más hátra, mint hátizsákot ragadni és felfedezni hazánk csodás föld alatti természeti képződményeit!

Aggteleki Cseppkőbarlang  Aggtelek

Aggteleki Cseppkőbarlang

Aggteleki Cseppkőbarlang

Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. A barlang neve: Baradla-barlang vagy teljes néven Baradla-Domica-barlangrendszer. Hosszabb nevét onnan kapta, hogy a Szlovákiába átnyúló kb. 8 km-es részét Domica-barlangnak hívják.



A Baradla–Domica-barlangrendszer (a magyarországi részének a neve Baradla-barlang) Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Az Aggteleki-karszton több bejárattal nyílik. Hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 kilométeres Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 kilométert. A barlang ősidők óta nyitott természetes bejárata Aggtelek község határában, a messziről fehérlő, több mint 50 m magas sziklafal tövében nyílik.

A barlang ha ... Bővebben »

Strázsa-hegyi barlang  Esztergom

Strázsa-hegyi barlang

Strázsa-hegyi barlang

A Strázsa-hegyi-barlang fokozottan védett barlang, a Nagy-Strázsa-hegy délnyugati részén, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén, Esztergom szomszédságában található. A Sátorkőpusztai-barlangtól körülbelül 40 méterre fekvő, 285 m tengerszint feletti magasságban nyíló barlang bejáratát Tündérkapunak és Angyalszájnak is hívják. Régészeti és őslénytani leletek kerültek elő belőle.

Hévizes eredetű barlangoknál ritka, hogy természetes módon tárul fel a bejáratuk. A nagy bejárat kb. 7–9 m magas és 7 m széles, természetes jellegű, háromszög alakú, vízszintes tengelyirányú. A bejárati terem igen nagy, körülbelül 200 négyzetméter az alapterülete. Nagy nyílásokkal nyílik a felszínre. A csarnok teteje három részen és oldala is megnyílt.

Egy része szabadon látogatható és ennek a résznek a bej ... Bővebben »

Pál-völgyi-barlang  Budapest

Pál-völgyi-barlang

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek. A folyamatos kutatásnak köszönhetően 2011-ben a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "össze ... Bővebben »

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont  Tapolca

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Csónakázás egy hangulatos kisváros alatt. Tudományos ismeretterjesztés. "Csodálatos karszt" kiállítás szakvezetéssel, mászófallal.

A fogadóépületében kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 7 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A fotók és a film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény ... Bővebben »

Kishartyáni Kőlyuk oldal  Kishartyán

Kishartyáni Kőlyuk oldal

Kishartyáni Kőlyuk oldal

Keletkezése:
A 13 hektár kiterjedésű védett területen szép feltárulásban láthatjuk az oligocén tenger üledékét. A mintegy 30 millió évvel ezelőtti tenger parti sávjában halmozódott fel a néhol különleges formát mutató sárgásbarna, nagy kvarc tartalmú, homokkő. A kőzet alsó része keményebb, sötét színű, még a felső egyharmada világosabb és lazább szerkezetű, benne kavicsos rétegek is vannak. Ebben a világos színű rétegben cápafogakat is találtak.

A megközelítően 300 méter hosszú és mintegy 30-40 m magas kőzetfal legmeredekebb részén, valószínűleg egy lazább üledék kimosásával, természetes üreg keletkezett, melyet mesterségesen mélyítettek tovább. A tatár- és törökdúlás idején menedékhelyül szolgált a helyieknek, valamint a XIX. század végéig remeteéletet élő szerzetesek is lakt ... Bővebben »

Lóczy-barlang és Látogatóközpont  Balatonfüred

Lóczy-barlang és Látogatóközpont

Lóczy-barlang és Látogatóközpont

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik.

A barlangot 1882 októberének végén mészkőbányászok fedezték fel kőfejtés közben (ezt teljesen hivatalossá teszi a Veszprém Megyei Közlöny 1882 november 05-én megjelent száma).

A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire.

A város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog 1 órás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A fokozottan véd ... Bővebben »

Szelim-lyuk  Tatabánya

Szelim-lyuk

Szelim-lyuk

Az egyik legismertebb hazai barlangunk. Hatalmas méretű szájának látképe szorosan összekapcsolódott a Tatabánya fölé magasodó Turul szobor látványával.

A Szelim-barlang a Tatabánya feletti Kő-hegyen, 289 méter tengerszint feletti magasságban található. Jelentős régészeti lelőhely, amelyhez számos monda fűződik.

A turistaúton érkezve először a barlang lefelé tátongó, mennyezeti felszakadásai előtt megyünk el. A továbbvezető turistaút lépcsői a barlang észak felé néző, kicsi, keskeny bejáratához vezetnek, ahol az alig ajtónyi méretű bejáraton bebújva a gigantikus méretű a belső csarnokba érünk. Az egyetlen teremből álló, 45 méter hosszú és 18 méter magas csarnok két hatalmas kerek nyílással szakad a felszínre. E mellett a padlószinten is nyílik még három különálló bejárata, ahonnan ... Bővebben »

Budai Vár-barlang  Budapest

Budai Vár-barlang, Mamutfogas-terem

Budai Vár-barlang, Mamutfogas-terem

A séta során bejárjuk a Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit. A föld alatti termek és folyosók hosszú során keresztül fény derül rá, hogy az évszázadok során miként alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintus szerű pincékké, és hogyan hasznosították őket a legkülönfélébb módon a borospincétől a börtönön át az óvóhelyig. Ennek köszönhetően mára a Budai Vár-barlang Magyarország talán egyik legrendhagyóbb barlangjává vált, melynek mostani arca az ember és természet közös munkájának hosszú évszázadok alatt kialakult eredményét mutatja.

A túráról:
- zárt, sötét térben, de állandó, kiépített megvilágítás mellett
- hőmérséklet állandó, kb. 12 °C, magas pártartalommal - ennek megfelelő öltözet
- könnyű ... Bővebben »

Szeleta-barlang (ősemberbarlang)  Lillafüred

Szeleta-barlang (ősemberbarlang), A barlang bejárata

Szeleta-barlang (ősemberbarlang), A barlang bejárata

Lillafüred felett, a Szeleta-tető lejtőjén, 349 m tszf. magasságban nyíló barlang Magyarország legjelentősebb őskori barlangi lelőhelye.

A nagy szádájú, triász időszaki mészkőben kialakult, inaktív forrásbarlang hossza 115 méter. Bejárata és monumentális csarnoka méretét a nagyszabású ásatásoknak köszönheti. Az első eredményes, őskori eszközt feltáró ásatást Kadic Ottokár 1906-ban végezte. Az 1947-ig tartó 10 nagyszabású kutatás 12 méter vastag kitöltést harántolt.

Az eszközök mellett tömegesen kerültek elő a jégkorszakban élt állatok csontjai is. A 130 ezer évtől 20 ezer évig folyamatos fejlődést reprezentáló bábonyi-szeletai típusú leletegyüttes mellett több más paleolit kultúra jelenléte sokrétűségében Európa egyik legjelentősebb őstörténeti nevezetességévé avatja a barlangot. ... Bővebben »

Istállós-kői barlang  Szilvásvárad

Istállós-kői barlang

Istállós-kői barlang

Az Istállós-kői-barlang a Bükk-hegység második legmagasabb csúcsának oldalában, 609 méteres magasságban nyílik. Gyalogosan a Gloriette-tisztásról közelíthető meg szerpentinszerűen kialakított, meredek gyalogösvényen.

A barlang háromszög keresztmetszetű, 45 méter mély, 9-10 méter széles, melynek rétegvastagsága 2 méter. Régészeti jelentőségű hely, ezért 1944-ben védetté, 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén alakult ki. A nyílás mögött egyetlen, tágas terem található. A történelmi időkben a barlang hosszú ideig istállóként funkcionált, kutatások alapján azonban előtte sem lakóhely, hanem áldozóhely volt.

Az Istállós-kői-barlang jelentőségét növeli, hogy a jégkori rétegekből előkerült 66 fajból álló faun ... Bővebben »

Abaligeti-barlang  Abaliget

Abaligeti-barlang, Nagyterem

Abaligeti-barlang, Nagyterem

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. Folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a 466 méteres főága, valamint a három, nehezen járható mellékága.

A barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is folyamatosan változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg.

A barlang kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. A mellékágakat a nagyközönség nem, csak kutatók látogathatják. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, c ... Bővebben »

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház  Fertőrákos

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A 2013-ban kezdődő beruházással lehetővé vált a kőfejtő természetes környezetének bővebb megismerése. Így már nem csak a felszínen, de a barlangbelsőben kialakított tematikus parkban is szemlélődhetünk, utunkon ismeretterjesztő táblák segítik a tájékozódást.

A kőfejtő belső területe (barlang) egy többfunkciós, az ember és a természet formálta barlangszerű tér, amely egy nem szokványos kiállító- és játszóhelyet rejt.

A kiállítás két nagyobb egysége:
-Őslénytani bemutató, amely a területen fejtett lajtamészkő keletkezésének körülményeivel foglalkozik:
- Bevezető
- Időalagút
- Miocén tenger csarnoka
Életnagyságú ősbálna, őscápa, ősdelfin testrekonstrukciók, őscápa állkapocs, fosszília másolatok, valódi kövületek, gerinces és gerinctelen ősmaradványok, filmvetítés, diorámák). ... Bővebben »

Anna-barlang  Lillafüred

Anna-barlang

Anna-barlang

A Lillafüredi Anna-barlang bejárata a Palotaszálló függőkertjének aljában található, közvetlenül a vízesés mellett. A barlangot 1927-ben építették ki idegenforgalmi bemutatás céljára. 1951-ben védetté, majd 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították.

A barlang különlegessége, hogy mésztufában alakult ki, ami világviszonylatban is ritkaság. A benne lévő üregek vízesések boltozódásával jöttek létre. A termek falán és mennyezetén a travertinóval bevont mohafüggönyök, fenyőlombok, gyökerek szövedéke nyújt csodálatos látványt.

Az Anna-barlang bemutatható szakaszai villanyvilágítással ellátottak, utcai öltözetben bejárhatók. A közlekedést korlátok, lépcsők és egyenletes, vízmentesített sétautak segítik.
A barlang vezetett túra keretében látogatható. A tárlatvezetés időtartama körül ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem