Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Levendulanapok Pannonhalmán - Ízek, illatok, zenés programok

2022.06.23.
Ismét Levendulanapok Pannonhalmán! Nincs még programod a hétvégére?

Már csak ezen a hétvégén, június 26-ig van lehetőség felkeresni a Pannonhalmi Főapátság levendulakertjében immár hagyományosan megrendezésre kerülő "Szedd magad!" levendulanapokat. Színes programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Lesz csokoládékóstoló, Illatmúzeum-látogatás, levenduláról és gyógynövénykertről szóló ismeretterjesztő vezetések, gyermekprogramok, kisvonat.

Ha pedig több napra érkeznétek, unatkozni akkor sem fogtok, hiszen a környéken látnivalókban nincs hiány, számos lehetőség közül válogathattok. Ezekből mutatunk most egy csokorral.

Pannonhalmi Apátság Arborétuma és Gyógynövénykertje  Pannonhalma

Pannonhalmi Apátság Arborétuma és Gyógynövénykertje

Pannonhalmi Apátság Arborétuma és Gyógynövénykertje

A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. A természet tudományos vizsgálatára, a monostor természeti környezetének tudatos alakítására a 19. század első évtizedeiből vannak adataink. 1830-ban már mintegy 80 fa- és cserjefaj található az apátság arborétumában, amelynek angolkert jellegét Szeder Fábián alakította ki az 1840-es években.

Az arborétum területén ma több száz fa- és cserjefaj található, s ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta. A Főapátsági Arborétum a felüdülés, a kikapcsolódás helye, de rendszeres oktató- és kutatómunka is folyik itt. Védett botanikai értékei mellett igen gazdag a terület énekesmadár állománya is. ... Bővebben »

Lombkorona Tanösvény  Pannonhalma

Lombkorona Tanösvény

Lombkorona Tanösvény

A világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság környezete egy új látványossággal bővült.

A Boldog Mór Kilátó közvetlen szomszédságában található különleges építményünk, mely a környező domborzatnak köszönhetően hosszan benyúlik a fák fölé. Legkülső pontján közel 15 m választ el bennünket a talajszinttől, ahonnét már megfigyelhető a fák lombozatában zajló élet.

Mindemellett csodálatos panoráma tárul a szemünk elé, hiszen nem csak az apátság monumentális épületegyüttesét, hanem a Pannonhalmi-dombság jó részét is megfigyelhetjük innét madártávlatból.

Ha felülről szemléljük, látható a létesítmény jellegzetes hal formája, mely régi, mély jelentéstartalommal bíró keresztény szimbólum. ... Bővebben »

Pannonhalmi Bencés Főapátság  Pannonhalma

Pannonhalmi Bencés Főapátság, Pannonhalmi Főapátság

Pannonhalmi Bencés Főapátság, Pannonhalmi Főapátság

A Pannonhalmi Főapátság, az ezeréves bencés monostor 1996 óta a Világörökség része.
Az apátság vendégek számára látogatható részei: a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár. November 11-ig ingyenesen látogatható a könyvtár épület földszintén található időszaki kiállítás. Ingyenesen látogatható az Arborétum és a Gyógynövénykert. Az Apátsági Pincészet látogatása előzetes bejelentkezéshez kötött. A Gyógynövénykertben az Illatmúzeum mellett található Pausa Apátsági Kávéház gyógynövényes süteményeket és fagylaltokat kínál a vendégeknek.A lombkorona tanösvény felé vezető sétaúton vár mindenkit a Salve kávézó. Pannonhalma élmény – legyen a részese! Bővebben »

Radnóti Emlékmű  Pannonhalma

Radnóti Emlékmű

Radnóti Emlékmű

A téglagyár területén töltötte utolsó éjszakáját Radnóti Miklós 1944 novemberében. A felépített kemencében őt ábrázolja a fekvő bronzszobor, arcán az erőltetett menet gyötrelmei, az igazságtalan meghurcolás kínjait hirdető vonásokkal.

A szobrot 1983-ban Meszlényi János készítette.

2016 végén a lakosság összefogásával felújították, így ismét látogatható az emlékmű. Bővebben »

Pápai Emlékkereszt  Pannonhalma

Pápai Emlékkereszt

Pápai Emlékkereszt

II. János Pál pápa 1996-os pannonhalmi látogatásának 10. évfordulója alkalmából állította a helyi Pándzsa Klub Egyesület.

A keresztet nemrégiben felújították, ennek köszönhetően ma már egy impozáns, fából készült kettőskereszt hirdeti Pannonhalmán, hogy itt járt a történelmi közelmúlt egyik legjelentősebb és leginkább tisztelt személyisége. Bővebben »

Lila-hegyi Kilátó  Győrújbarát

Lila-hegyi Kilátó

Lila-hegyi Kilátó

A Sokorói-dombság egyik legmagasabb pontján, Győrújbarát és Nyúl községek határán, a 313 méter magas Lilahegy tetején épült.

Az építmény földmérési célokat szolgáló mérőpontot rejt, e fölé 1977-ben építettek egy vasbeton mérőtornyot, hogy lehetővé tegyék a messziről való iránymérést. Ezt az ormótlan vasbeton tornyot úgy alakították át kilátóvá, hogy róla továbbra is végezhetők geodéziai mérések. A vasbeton palást faburkolatot kapott, a környék 15 legfontosabb fafajának anyagából. A felhasznált fafajokról tájékoztató táblákon olvashatnak rövid ismertetőt a látogatók.

Igazi erőnlétet próbára tevő feladat eljutni a kilátó talppontjához, de onnan már nagyon kényelmes lépcsősor vezet fel a 14 méter magasságban levő csúcspontra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környező tájra. Pannonha ... Bővebben »

Győrről röviden  Győr

Győrről röviden

Győrről röviden

Győr, a találkozások városa!



Győr a Nyugat-Dunántúli régió központja, Győr-Moson-Sopron megye és a Győri járás székhelye. Jelentős gazdasági, kulturális, egyetemi és sportközpont, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városaként a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül 1989-ben elnyerte a műemlékvédelmi  Europa Nostra-díjat. 



A belváros történelmi korokat idéző templomai, palotái, múzeumai, jellegzetes sarokerkélyei, a szűk közök sétára hívogatják a látogatót. A győri és a Győr környéki egyházi műemlékek az ezeréves kereszténység emlékei. A Káptalandombon álló Bazilika és Bővebben »

Cuha-völgyi Tanösvény  Bakonyszentlászló

Cuha-völgyi Tanösvény

Cuha-völgyi Tanösvény

A Magas-Bakony egyik méltán közkedvelt kirándulóhelye a közel 4 kilométer hosszú, sziklás völgy, melynek legszebb része a számtalan védett növény- és állatfaj számára menedéket jelentő Cuha-völgyi Kirándulóerdő, illetve - az erdei tanteremmel is büszkélkedő - Tanösvény.

A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgyet nem csupán közúton, de a Porva-Csesznek és Vinye települések között, három alagúton és két völgyhídon áthaladó, a Bakonyt átszelő Cuha-patak mentén döcögő millenniumi vasúton is megközelítheted, melynek útvonalát tartják az egyik legszebbnek Magyarországon.

A technika és természet harmóniájának szép példája a Cuha-völgyi milleneumi vasút és völgyhíd, amely az ország egyik legszebb vasútvonala, kezdeményezték is az ipari műemlékké nyilvánítását. Hrabali ... Bővebben »

Mini Skanzen  Ászár

Mini Skanzen

Mini Skanzen

Ászáron a tájház mellett épült fel a miniskanzen, amely 22 épület kicsinyített másával mutatja be a Dunántúl népi építészetét. Minden házacska egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökít meg.Minden házacska egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökít meg.Minden házacska egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökít meg.Minden házacska egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökít meg.

A skanzenben csaknem 1500 négyzetméteres zöld területen lakóházak mellett szélmalom, kovácsműhely, templom kicsinyített mása kapott helyet. A mini skanzen építője a szomszéd falu, Ete polgármestere volt. Minden épület egy falubeli mása, csak a templom és az iskolaépület nem, ezek a környékbeli "kollégáik" jellegzetességeit egyesítik egy épületbe. ... Bővebben »

Ciszterci Apátság Arborétum  Zirc

Ciszterci Apátság Arborétum

Ciszterci Apátság Arborétum

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.

Tavasszal a halastó partján telepített dísznövények, évelőágyások üde látványa, nyáron a zöld ezernyi árnyalata, a hársfák zsongító illata, a Cuha-patak csobogása, ősszel a melegbarna-sárga színpompa, télen az ágakat belepő hótakaró, zúzmara varázsolja mintegy mesevilágba a látogatót.

A 20 hektáron fekvő, angolkertnek is nevezett „fás-kert” alapítása a 18. század második felére tehető, ahol gyönyörű természeti környezetben gyakorta találkozhatunk a Bakonyra jellemző bogár- és rovarvilág képviselőivel, r ... Bővebben »

Ámos-hegyi kilátó  Eplény

Ámos-hegyi kilátó

Ámos-hegyi kilátó

Az Ámos-hegyi Pihenőerdő területén, a sípályák tetején csodálatos erdei környezetben csodaszép panoráma nyílik a a Magas-Bakony területére a kilátóból!

A kilátóhoz gyalogosan és az Eplényi Libegővel is fel lehet jutni!

Tiszta időben még a Balatonig is ellátni! Bővebben »

Cseszneki Vár  Csesznek

Cseszneki Vár, 600 éves falak

Cseszneki Vár, 600 éves falak

A cseszneki vár rövid története

Csesznek vára a 82-es Győr-Veszprém főút mellett egy hatalmas mészkőszirten található. Az erődítmény pontos építési dátumát nem ismerjük, vélhetően a tatárjárás utáni nagy várépítési korszak egyik új erőssége lehetett.
A vár első írásos említése XIII. századból való. A források szerint építtetője és első tulajdonosa Cseszneki Jakab volt. Később – Károly Róbert idején – Csesznek királyi várrá vált, amelyet aztán Zsigmond királyunk a Garai családnak adományozott.
A Garaiak a várat gótikus stílusban átépítették és ekkor Csesznek tekintélyes lovagvárrá vált. Az idő előre haladtán az erődítmény többször is gazdát cserélt. Birtokolta Szapolyai János, Török Bálint és Bakics Pál is.
A török hódoltság időszakában, Veszprém eleste után Csesznek is végvárra vál ... Bővebben »

Bábolna Strand- és Termálfürdő  Bábolna

Bábolna Strand- és Termálfürdő

Bábolna Strand- és Termálfürdő

Termálvíz és gyógyvíz!

A Bábolna Strand- és Termálfürdő közel 1200 méterről feltörő 38 és 51 C°-os, nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvizei értékes ásványi anyagokat tartalmaznak. A fürdő két vízforrása közül a K-52-es kút 1290 m-es mélységből feltörő 38-40 Celsius-fokos nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíze, a jodid-ion tartalma által kifejtett gyógyhatásnak köszönhetően a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható.

Fürdőnk a téli időszakban 350 fő, míg a nyári szezonban közel 1000 fő befogadására alkalmas.

Szolgáltatások
TERMÁL- ÉS GYÓGYMEDENCÉK
Medencéink közül a 36-38 és 34-36 Celsius-fokos gyógymedence, és egy 30-32 Celsius-fokos élménymedence egész évben látogatóink rendelkezésére áll. Nyári szezonban a szolgáltatásunk egy élm ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem