Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Szelíd lankák nyomában - a Zselici dombság látnivalói

2021.11.05.
Heti blogcikkünkben idillikus kikapcsolódásra invitálunk mindenkit. Felfedezzük a Zselic szelíd dombjai között megbúvó apró falvakat és azok látnivalóit. A Zselici dombság a Balaton déli részén található, s messze földön híres mesés lankáiról, aprócska falvairól és a kulturális örökségek, hagyományok tiszteletéről.

Aki teheti, a Szennai Skanzent mindenképp látogassa meg, hiszen a falumúzeum házaiban megelevenednek a hétköznapok. Egyedülálló módon, élő múzeumi helyszíneken mutatja be a somogyi parasztéletet és népi építészetet, ezzel a legautentikusabb élményt nyújtva a nagyérdeműnek.

A gazdag élővilággal és az alacsony szintű fényszennyezéssel rendelkező vidék egy igazi ékszerdoboz, ahol még a természet és az univerzum találkozását is megtapasztalhatjuk.

Almamelléki Állami Erdei Vasút  Almamellék

Almamelléki Állami Erdei Vasút

Almamelléki Állami Erdei Vasút

A Zselici Csühögő, hivatalos nevén az Almamelléki Állami Erdei Vasút az ország két 600 mm-es nyomtávú kisvasútjának egyike (a másik a Börzsönyben, Kemencén található).

Története a 20. század elejére nyúlik vissza: az 1900-ban épült Kaposvár–Szigetvár vasútvonalhoz Biedermann Rezső egy évvel később építtetett keskeny nyomközű vasútvonalat. Az egykor Almamelléket, Lukafát és Sasrétet összekötő hálózat elsősorban az itt kitermelt fa nagyvasúthoz szállítására szolgált, de komoly személyforgalmat is bonyolított, például a környékbeli gyerekek ezzel közlekedtek a Sasréten létrehozott iskolába.

A pálya 6 km hosszan halad a széles, szép panorámájú völgyön át. A kiinduló állomáson erdészeti és kisvasúti kiállítás tekinthető meg. Innen indulva a vonat a nádasokkal szegélyezett halastavak me ... Bővebben »

Bőszénfai Szarvasfarm  Bőszénfa

Bőszénfai Szarvasfarm

Bőszénfai Szarvasfarm

Üdvözöljük a Bőszénfai Szarvasfarmon, a Zselic szívében!

Ebben a csodálatos természeti környezetben, 1336 hektáron folytatunk legeltetésre alapozott állattenyésztést és vadgazdálkodást. Mindkét szakterület gazdag hagyományokkal és ismeretanyaggal rendelkezik, amely komoly vonzerőt jelent a természet- és az állatbarátok táborának számára. Legyen Ön is a vendégünk, látogassa meg a Vadasparkunkat, tekintse meg a „Zselic Nagyvadjai” című kiállításunkat, vegyen részt fogatos vagy traktoros túráinkon, fogyasszon el – egy helyi alapanyagokból készült- finom ebédet, kényelmes vendégszobáinkban pedig kipihenheti egy mozgalmas nap fáradalmait.

A vadállatok látványa a legtöbbünket lenyűgöz, de a gyermekek számára biztosan maradandó élményt jelent. A Szarvasfarmon, négy hektáron nyolc vadfaj ... Bővebben »

Pipamúzeum  Ibafa

Pipamúzeum

Pipamúzeum

Megújult a kiállítás
Ibafán a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből 1968 óta látható dohányzástörténeti kiállítás. Napjainkban – pályázati forrásokból - vált lehetővé a teljes megújulás, új helyszínen, új, korszerű, témájában is kibővített tárlat valósult meg.

Látható itt az Ibafán keletkezett egyházi pipagyűjtemény, a pécsi Janus Pannonius Múzeum legszebb dohányzástörténeti kollekciója is. Sok-sok érdekes műtárgy, a pipázás kellékein kívül a szivarozás, a cigarettázás, a tűzgyújtás eszközei, trafik, dohánypajta enteriőrök, interaktív eszközök, érintőképernyők, vetített filmek segítik a dohányzás kultúrtörténetének különleges világába kalauzolni az érdeklődő Látogatókat.

Az új kiállítás a jelenlegi „régi kiállítás” közvetlen közelében, új épületben valósult meg, és 2023 jún ... Bővebben »

Fekete Harkály Tanösvény  Kaposvár

Fekete Harkály Tanösvény

Fekete Harkály Tanösvény

Állomások száma: 13
Hossz: 4 km

Az útvonal információkat nyújt a zselici erdő életéről: változatos élőhely-típusokat, különféle fafajokat, csodás lágyszárú növényeket, és akár rejtett életmódú állatokat lehet megismerni. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében álló erdőterületen gyakorlatban lehet megtapasztalni, hogy a sokszor hatalmas fátlan területekkel járó ún. vágásos erdőgazdálkodás helyett mennyivel kíméletesebb a természetes erdőműködtető folyamatokat utánzó, folyamatos erdőborítást eredményező természetközeli gazdálkodási mód. Konkrét, gyakorlati természetvédelmi intézkedésekkel ismerkedhetünk meg: akácfák meggyűrűzése, madárodú-telep, talajerózió elleni védelem.

A tanösvény állomásokat fákra, vagy kövekre festett fekete harkály emblémák és számok jelzik. ... Bővebben »

Virágfürdő Élmény-, Wellness- és Gyógyfürdő Komplexum  Kaposvár

Virágfürdő Élmény-, Wellness- és Gyógyfürdő Komplexum

Virágfürdő Élmény-, Wellness- és Gyógyfürdő Komplexum

Sokoldalú élményfürdőzés, frissítő szaunavilág, komplex gyógyászati, magas színvonalú uszodai és strandszolgáltatás: a Virágfürdő a vízi élmények teljes körét kínálja minden korosztály számára.

A Virágfürdő 4400 négyzetméter vízfelületen a nyári szezonban 17-fajta, összesen 46 látvány- és élményelemmel várja a fürdőzni vágyókat – ezenkívül a fedett élményfürdő hármas medenceegysége, három gyógyvizes medencéje, masszázsszolgáltatásai, merülőmedencés, gőz-, infra- és finn szaunás wellnessrészlege esőnapokon is ideális kikapcsolódást kínál a pihenni vágyók számára.

Fedett élményfürdő:
- Gyermekmedence vízköpővel
- Pezsgőmedence víz-levegő befúvásos hát- és derékmasszázzsal
- Élménymedence sodrófolyosóval, buzgárral, nyakzuhanyokkal, pezsgőággyal, gejzírrel és csúszdá ... Bővebben »

Ezüsthárs tanösvény  Mozsgó

Ezüsthárs tanösvény

Ezüsthárs tanösvény

Hossza: 6,2 km
Időtartama: 3 óra

A Mecsekerdő Zrt. gyönyörű helyszínen kiépített tanösvényének névadója a Zselici vidék jellegzetes és meghatározó fafaja, az ezüsthárs. A körülbelül 6 kilométeres, kényelmes sétával bejárható tanösvény tábláinak segítségével megismerkedhetnek az odalátogatók az erdőgazdaság, és az erdészek mindennapi munkájával, a Dél-Zselic geológiájával, természeti értékeivel, a tanösvény kezdő és végpontján pedig szomjukat olthatják a frissen felújított források vizével.

Állomásai:
1. Kedves Természetjáró! - köszöntő tábla
Az Ezüsthárs tanösvény induló táblája. Rövid ismertető található a tanösvény nyomvonaláról, domborzati viszonyairól, látnivalóiról. A Szigetvári Erdészet igazgatója írásban köszönti a kirándulókat, kíván kellemes sétát és kikapcsolódá ... Bővebben »

Szennai Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum  Szenna

Szennai Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szennai Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézménye, a Szennai Skanzen szeretettel várja látogatóit Somogy megyében, ahol a Zselic népi építészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Kaposvártól mindössze 8 km-re, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén fekvő Szennai Skanzen a gyönyörű természeti környezet mellett a múlttal való találkozás élményével és változatos programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat. Az országban harmadikként, 1978-ban megnyílt szabadtéri néprajzi múzeum egyedülálló módon egy élő falu közepén, a közösség aktív részvételével jött létre. Alapvető célja, hogy megőrizze és bemutassa Zselic és Belső-Somogy sokszínű népi kultúráját, gazdag tárgyi és szellemi örökségét. Az épített örökség megóvásáért és hiteles áttelepítéséért a múzeum 1982-ben elnyerte a rangos Europa No ... Bővebben »

Cseresznyéskúti túraútvonal  Szentbalázs

Cseresznyéskúti túraútvonal

Cseresznyéskúti túraútvonal

Az útvonal kezdete a Szentbalázsról kiérve, Gödre irányában található autós pihenőtől közelíthető meg, és az erdőben fentebb megbújó vadászházig tart. A túraút elején - az autós pihenőtől 100-150 méterre - gyönyörű kis tisztás található, tűzrakó hellyel, padokkal, esőbeállóval, amelyet a SEFAG Zrt. rendszeresen gondoz. Az út a nevét egy forrásról kapta, amely mellett valamikor egy hatalmas madárcseresznye fa állt.

A táj jellegzetességét a széles, lapos dombhátakat borító összefüggő erdőségek adják. A mély fekvésű területek égeres, kocsányos tölgyes állományait a terület lankáin felfelé haladva ezüsthársas-bükkösök, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, illetve ezüsthársas-cseresek váltják.

A területen megtalálható még többféle fás növény, cserje, amelyeknek a termése emberi fogy ... Bővebben »

Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény  Szentlászló

Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

A Tájház 2003. október 4-én nyílt meg. Az épület a helyi német építészeti stílus jegyeit hordozza. Tulajdonosa Stefan Fath, németországi lakos, aki visszavásárolta a nagyszülői-szülői házat, majd felújíttatta. Négy helyiséget átadott az önkormányzatnak a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény kialakítása céljából. A kiállítás létrehozása dr. Lantosné Imre Mária néprajzkutató irányításával történt.

Az első helyiségben írásos és képi anyag mutatja be tablókon és tárlókon a németség és az idetelepített felvidéki magyarok múltját, a falu neves szülötteit, dr. Vargha Károly Zselic-kutatót, a Pécsi Tanárképző Főiskola német tanszékének megalapítóját és dr. Szirmayné Bayer Erzsébet festőművészt.

A második helyiségben egy 20. század eleji tisztaszoba látható. A bútorzat időbelileg vegyes: a ... Bővebben »

Szigetvári Zrínyi Vár  Szigetvár

Szigetvári Zrínyi Vár, Vár bejárata

Szigetvári Zrínyi Vár, Vár bejárata

Szigetvári vár a hős Zrínyi Miklós horvát bán nevével fűződik össze, aki 1566-ban alig 2500 fős seregével végsőkig ellenállt a Szulejmán Szultán által vezetett hatalmas túlerővel szemeben. Míg végül a 300 főre fogyatkozott védősereggel kitört a belső várból. Ezt örökíti meg a Szigeti veszedelem című eposz is.
A rommá lőtt erődítményt a győztes törökök építették fel ma is látható formájában.

A várudvaron a hősi kirohanás helyszínét egy híd és Zrínyi Miklós lovas szobra jelzi.
A várban a Zrínyi Miklós Múzeumban látogatható a vártörténeti kiállítás, emellett folyamatosan bővülő programokkal, fegyver- és viseletbemutatókkal várjuk a kedves vendégeket. Bővebb információkat az aktuális programjainkról Facebook oldalunkon találnak.

. ... Bővebben »

Török Ház - Karavánszeráj  Szigetvár

Török Ház - Karavánszeráj

Török Ház - Karavánszeráj

Karavánszeráj (Török ház) más néven Várospince a XVI. században épült. A hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Téglalap alapú, jellegzetes török téglákból épült 2 szintes épület. 80 m2 alapterületű, kolostor boltozattal rendelkezik.

Az országban egyedülálló építmény a hódoltság idején egyesek szerint vendéglátó célokat szolgált, mások szerint pedig iskola volt. Ma múzeumként működik.

A török állam támogatásával felújított épületben kiállítás került berendezésre, mely egy, a hódoltság korában élt budai török defterdár, Ali Celebi fennmaradt hagyatéki listájából kiindulva elevenít meg egy 16. századi török házat.

Az érdeklődők az élethű figurákkal együtt megtekinthetik a kerevetes társalkodó részt, az étkezőasztalt, a konyhát, a tűzhelyet, a mindennapi használati ... Bővebben »

Zselici Csillagpark  Zselickisfalud

Zselici Csillagpark

Zselici Csillagpark

A Csillagparkban a zselici táj természeti értékeit mutatjuk be programjainkon. A Zselici Tájvédelmi Körzet, amelynek szívében létesült a Csillagpark, az alacsony szintű fényszennyezés miatt 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet. A programok részben a csillagvizsgáló épületében, részben a környező erdőben zajlanak.

A csillagvizsgáló önállóan nem látogatható, azt csak az előre meghirdetett vezetett programok keretében lehet bejárni. A Csillagpark külső helyszínei, a kilátó és a pihenőpontok az év legnagyobb részében szabadon látogathatóak.

Programok:
CSILLAGÁSZAT MINDENKINEK - Látogatóink bő 1,5 órás, csillagvizsgálói programja

NAPPALI TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK - A csillagászati témájú programok mellett a természeti környezet bemutatása a legszélesebb közön ... Bővebben »

Magyarlukafai Tájház  Magyarlukafa

Magyarlukafai Tájház

Magyarlukafai Tájház

Dél-Zselic Magyarlukafán fennmaradt utolsó talpasházát az 1970-es évek végén a Baranya Megyei Tanács megvásárolta. Az 1860 körül épült romos házat helyreállították, majd a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe adták. 1979 márciusában nyílt meg a lukafai tájház, amely még abban az évben néprajzi tábornak adott otthont. A berendezést is az első táborlakók készítették. Egyetlen szempont vezérelte őket: a hagyományos paraszti kultúrákból átmenteni mindazt, ami saját korukhoz is szól. Kiállításunkban egymás mellé állítottuk a környékről származó tárgyakat, amelyek a Magyarlukafai Néprajzi Műhely résztvevőinek inspirációt adhattak, és azokat, amelyeket itt, ebben a házban készítettek.

A népi műemlékház egykori füstöskonyhájában étkezőt, az utcafronti szobában bőrös- és szövőműhelyt, a hátsó, n ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem