Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Top 10+5 népszerű látnivaló a környéke.hu turisztikai portálon 2021

2021.12.03.
A 2021-es év lassan elmúlik, az utcák karácsonyi fényekben pompáznak, és mindenki az otthon melegében, szerettei körében várja az ünnepek varázsát. Zárjuk mi is az idei évet egy kis visszaemlékezéssel.

Ebben a bekuckózós időben idézzük fel a mögöttünk álló év legkedveltebb turisztikai látnivalóit, s a teljesség igénye nélkül elevenítsünk fel 10+5 látnivalót azok közül, amelyek 2021-ben a környéke.hu portálon a legnépszerűbbek voltak.

Kéz kilátó  Felsőtold

Kéz kilátó

Kéz kilátó

Adni jobb, mint kapni, - tartja a mondás.

A Kéz kilátót azért építettük, hogy létrehozzunk valami jót, valami maradandót. Farkaskútvölgy csapata álmodta meg, Csíkszentmihályi Benjámin öntötte formába.

Nem a klasszikus értelemben vett kilátó, inkább panorámapont. Nem hirdettük, az ide kirándulók között terjedt a híre szájról szájra, majd szép lassan turisztikai desztináció lett, aki csak teheti felsétál ide. A Kék túra útvonal mentén elhelyezkedő látványosság gyerekekkel is látogatható.

A Kéz kilátóra a csukló irányából 4-5 lépcsőfokon lehet fellépni. A hüvelykujj megmászható��

Igényes, aprólékos famegmunkálás, csodás panoráma várja azokat, akik fellátogatnak ide. Ha felértél, adj magadnak én időt, adj időt magadnak az elcsendesülésre!

Szép kirándulást, tartalmas időtölt ... Bővebben »

Kimba Elefant Park  Töltéstava

Kimba Elefant Park

Kimba Elefant Park

Üdvözöljük a Kimba Elefántparkban! Töltsön el nálunk egy csodálatos napot!

Parkunk minőségi szórakozást nyújt a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt! Amellett hogy a gyermekek sokat tanulhatnak a nálunk élő vadállatokról, közelről megismerhetik többi négylábú barátunkat is! ​

A pónilovaglás és az etetés mellett ugrálóvárral, játszótérrel, rengeteg nevetéssel tölthetik nálunk a délutánt a kicsik. És ha a sok kaland után megéheznek , a napon sütkérezve pattogatott kukoricát ropogtathatnak, vagy palacsintát illetve hot-dogot ehetnek!

Nagyon fontos szabály, hogy vadállatainkat (elefánt,zsiráf, fóka) csak a park megfelelően képzett dolgozói érinthetik meg. Ez mind az állatok, mind a látogatók egészségét és épségét szolgálja.​

A többi állatunk etetésére és simogatására viszon ... Bővebben »

Apci tengerszem (Széles-kő bányató)  Apc

Apci tengerszem (Széles-kő bányató)

Apci tengerszem (Széles-kő bányató)

A Mátra déli lábánál, a festői szépségű Zagyva folyó völgyében terül el az alig háromezer lelket számláló Árpád-kori falu, Apc, melynek északi szegletében bújik meg a helyiek által Széles-kőnek nevezett kristálytiszta vizű Széles-kő bányató.

Itt a Nagy-Hársas és a Somlyó-hegy között az értékes építőanyag utáni kutatás eredményeként 1875-ben a Szent-Ivány család andezit bányát nyitott , mely kemény és jó minőségű követ termelt. A kőfejtést az 1920-as években kőzúzóval és kisvasúttal segítették. A kisvasút összekötötte a bányát az apci és zagyvaszántói vasútállomással. A kezdetben lóval vont kocsikat később gőzmozdony váltotta fel, mely nyolc- tíz csillét is elbírt. A termelés az
1960-as években állt le, a rekultiváció során a vasutat elbontották. A bánya gödre megtelt csapadék ... Bővebben »

Veresegyházi Tavak Tanösvény  Veresegyház

Veresegyházi Tavak Tanösvény

Veresegyházi Tavak Tanösvény

Kétféle kirándulási útvonal közül lehet választani:
1. Kis kör (a Malom- és a Kocka-tó körül, 1-3, 9-13. állomások, 1070 méter): időigény kb. 2 - 2,5 óra
2. Teljes kör (az összes tó körül, 13 állomás, 3670 méter): időigény kb. 4 - 4,5 óra

A Malom-tó strandjától induló tanösvény útvonala négy tó (Malom-, Kocka-, Ivacsi- és Pamut-tavak) körül vezet, melyek közül a több, mint félezer éves Malom-tó 1985 óta természetvédelmi terület.

A 13 állomást számozott akácfacölöpök jelzik, melyekről a színes állat- és növény fotókkal, korabeli térképekkel illusztrált tanösvény füzet ad részletesebb leírást (védett természeti értékek, veszélyeztető tényezők, tájtörténeti, kultúrtörténeti információk). A füzet beszerezhető az Éden Lounge Étterem és Panzióban (2112 Veresegyház, Találkozó ... Bővebben »

Bugaszegi Téglagaléria és Tanya  Balatonboglár

Bugaszegi Téglagaléria és Tanya

Bugaszegi Téglagaléria és Tanya

A “tanya” igazi élménypark kicsiknek is de főleg nagyoknak egyaránt. A hangulatosan és eklektikusan berendezett 3 hektáros területen a tyúkok, kacsák és kismalacok és Mangó a szamár emlékezetes élményt jelentnek felügyelet mellett a gyermekeknek.

Csere Jani bácsi birodalma, a Bugaszeg Köztársaság egy olyan különleges hely, ami nem sok van az országban. Az alapító több, mint húsz éve sajátkezű munkájával, régi, többségében „címeres” téglákból épített várkastély-jellegű építménye egy igazi kuriózum. A háromhektáros területen történelmi emlékpark, jurta sátor, harangtorony, kemence és a mindig termő Gecemáni-kert található.

A háromszintes, alápincézett Téglamúzeum, ami leginkább egy régi kúriára emlékeztet, annak idején egy támfalból indult, amivel az omladozó domboldalt akarta megfo ... Bővebben »

Love Szobor  Vál

Love Szobor

Love Szobor

Válon található az ukrán Alexander Milov monumentális alkotása, amit a 2015-ös amerikai Burning Man Fesztiválon mutatott be és azóta igazi világhírnévnek örvend. 2017-ben pedig kalandos úton került Magyarországra, a birtokunkra.

A Szerelem-szobor nem csak a külalakja miatt igazán különleges, hanem attól is, hogy váli ültetvényeink kellős közepén kapott helyet. Az elénk táruló látvány tényleg monumentális, hiszen a szobor nagyjából 10 méter magas és 16 méter széles.

A LOVE-szobor két, egymásnak háttal ülő, magába forduló, drótokból megformázott nőt és férfit, s a bennük „élő” két egymás felé forduló, kezüket a másik irányába nyújtó gyermeket ábrázol.

A szobor a férfi és a nő közötti konfliktust, és a bennünk rejlő gyermek, szerelem iránti vágyódását ábrázolja, a drótok ezt jele ... Bővebben »

Malom-völgyi tanösvény  Tardos

Malom-völgyi tanösvény

Malom-völgyi tanösvény

Gyönyörű kirándulóhely és isteni finom hekk!

A tanösvény hossza: kb. 1,5 km
Állomások száma: 8

Tardos község mellett, a Gerecse hegység ölelésében található a Malomvölgyi-tó, ami egy kiépített horgászhely, de környéke sokak által kedvelt kirándulópont. A tó körül található a Malomvölgy tanösvény, aminek útvonala a tó felé indul meg, de nem kell megkerülni a tavat, körülbelül félúton a hegy irányába kell indulni, felfele. Az első tájékoztató tábla a tanösvény elején van kihelyezve, amin fel vannak tüntetve a különböző állomások.

A környező hegyek légterében fel-felbukkan a fokozottan védett parlagi sas óriási alakja. A környező erdők fokozottan védett növényfaja a kőrislevelű nagyezerjófű. Az erdőrezervátum különleges erdészeti kezelést tesz szükségessé. Ez teszi lehetővé sok ... Bővebben »

Fényes Tanösvény  Tata

Fényes Tanösvény

Fényes Tanösvény

A hazánkban egyedülálló tatai ökoturisztikai tanösvény egész napos, interaktív szórakozást kínál. Ismerd meg a Fényes-fürdő természetvédelmi szempontból is jelentős lápvidékét, és a karsztforrások egyedülálló élővilágát!

Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy 18 állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal, amely interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit. Egyszerre informatív és szórakoztató turisztikai attrakció, mely bővelkedik kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók, és megcsodálhatják a karsztforrások lenyűgöző élővilágát.

A tanösvényt a Látogatóközpont helyi élővilágot bemutató kiállításai és foglalkozásai egészítik ki. A tatai tanösvény ideális célpont családosok és iskolai csoportok, valami ... Bővebben »

Kripta-villa - Az örök szerelem háza  Fonyód

Kripta-villa - Az örök szerelem háza

Kripta-villa - Az örök szerelem háza

A kőbe foglalt örök szerelem története egy férfi és egy nő beteljesületlen szerelméről szól: Rédiger Ödön, aki sosem tudta feledni imádott hölgye emlékét. Magdus az esküvő előtt egy titokzatos betegség következtében tragikus hirtelenséggel elhunyt. A fájdalmas gyász hatására a fiatal vőlegény összegyűjtötte halott kedvese tárgyi emlékeit és megőrizte azokat.

Hosszú évek után a fonyódi Sipos-hegyen megvásárolt telkek egyikén, amely csodás panorámával nézett akkor is, mint most, a Balaton fölé, megépítette a mediterrán épületekhez hasonló oszlopos, erkélyes, lapos tetejű házát. Ennek alagsorában rendezte be a megvalósulatlan nász emlékére megálmodott szobát, ahova egy kőből kifaragott nászágyat helyeztetett.

A Balaton-felvidéki vörös homokkőből készült nyoszolyán örök nyugalomban p ... Bővebben »

Jági tanösvény  Pilisszentiván

Jági tanösvény

Jági tanösvény

Tanösvény hossza: 4,1 km
Tanösvény jelzése: zöld színű kislevelű hárs levele, fehér alapon

A Jági tanösvény a pilisszentiváni sportpálya (Villa Negra) mellől indul. Önállóan 2-2,5 óra alatt barangolható be kényelmesen a körtúra.

A tanösvény 10 állomása részletesen mutatja be a terület tájtörténeti, geológiai, állat- és növénytani, valamint kultúrtörténeti értékeit. A tanösvény nyomvonalán interaktív táblák is helyet kaptak, még izgalmasabbá téve a felfedezést. A Jági-tóig a tanösvény könnyen járható babakocsival, illetve kísérővel kerekesszékkel is. Bővebben »

Tiszavirág Ártéri Sétaút  Tiszafüred

Tiszavirág Ártéri Sétaút

Tiszavirág Ártéri Sétaút

A tiszaörvényi Szabics Kikötőből, a belépőjegy megváltása után, egy rövid csónakázással érhető el. A Sétaút egész évben látogatható.

A 2000 m hosszú tanösvény a tiszavirág (kérész) életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát mutatja be. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek.

A sétaút pihenőiben bemutatjuk azt a már majdnem elfelejtett, de példaértékű “természet és emberi tevékenység” kapcsolatot, amit a teknővájás, a kosár és gyékényfonás valamint az eredeti tiszai halászmesterség és a kubikos élet jelentett.
A négy ősi mesterségben éppen az a közös amit az ártéri sétány élő környezete kovácsolt össze, mely nem más mint maga a tevékenység tárgya, ami itt él, itt terem.

A teknővájást a “nyersanyag” lelőhe ... Bővebben »

Bakonyi Gyilkos-tó (Hubertlaki-tó)  Bakonybél

Bakonyi Gyilkos-tó (Hubertlaki-tó)

Bakonyi Gyilkos-tó (Hubertlaki-tó)

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterséges gáttal elzárt völgyben található a tó, amely hivatalos nevét a közelben lévő Hubertlakról kapta, népies elnevezését pedig a hasonlatosság miatt az erdélyi Gyilkos-tóról. Az 1980-as évek közepe felé kialakított tavacska eredetileg vaditatónak készült. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai

A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. Az addig kicsapongó életet élő hercegi sarj nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választo ... Bővebben »

Brunszvik-kastély és parkja  Martonvásár

Brunszvik-kastély és parkja

Brunszvik-kastély és parkja

Ha Martonvásár, akkor Brunszvik-kastély. Amikor idősebb Brunszvik Antal 1758-ban hozzájutott a birtokhoz, igencsak más képet festett, mint napjainkban. A számtalanszor átalakított épület falai izgalmas történetet rejtenek magukban.

Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.

Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak ... Bővebben »

Boldogkő vára  Boldogkőváralja

Boldogkő vára

Boldogkő vára

A Zempléni-hegység lábainál fekvő, barackfák és sudár feketefenyők öleléséből magasba emelkedő, sziklára épített romantikus lovagvár különleges környezetben, újjáépített palotaszárnnyal és gyönyörű panorámával várja vendégeit. Áprilistól október végéig hétvégente garantált programokkal: lovagi bemutatókkal, jelmezes tárlatvezetésekkel és interaktív, középkori fegyvertapogatóval szórakoztatjuk látogatóinkat. Az állandó programok és kiállítások mellet a vár egyéb rendezvényeknek is otthont ad. Falairól csodálatos kilátás nyílik a látnivalókban gazdag környezetre, ahol változatos igényeket kielégítő szállások és vendéglátó helyek találhatók.

A vár története, kiállítások:
A várat először egy 1291-ben keltezett oklevél említi „Castrum Boldua” néven, ekkor még mindössze egy ötemelet ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem