Hotels, restaurants, turistic programs, sights in Hungary

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Kalandozás a Fertő tó környékén

12/09/2020
Mai cikkünkben az ország nyugati határához, az izgalmas Fertő tóhoz és környékére látogatunk! A Fertő tó Európa kevés sztyepptóinak egyike, kisebbik része Magyarországon,nagyobbik része Ausztriában található. Már egyedül ez izgalmassá tehetné ezt a tavat. A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is a világörökség része.

A tó közvetlen környéke kedves, változatos táj. Nemcsak különleges természeti viszonyai miatt világhírű, hanem növény- és állatvilága is egyedülálló az egész Földön. Partját nagy kiterjedésű nádasok szegélyezik. Napjainkban a tó körül számos turisztikai lehetőség közül válogathatnak az ide látogatók.

A fertőrákosi kikötőből naponta több alkalommal indulnak változatos hajós kirándulások a Fertő tavon, amelyek a természet szépségeit a szórakozással kötik össze. Kellemes kikapcsolódás a család minden tagja számára.

Szintén itt találjuk a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházat, ami színház, tanösvény és témapark egyben.
Jelentős turisztika beruházásokon ment keresztül az elmúlt években, melynek következtében lehetővé vált a kőfejtő természetes környezetének bővebb megismerése. Így már nem csak a felszínen, de a barlangbelsőben kialakított tematikus parkban is szemlélődhetünk. A tájékozódást ismeretterjesztő táblák segítik.

Következő állomásunk a "hűség városa", Sopron! A műemlékekben igen gazdag városban sétálva időutazásban lehet részünk. Legszebb része a történelmi belváros, a Fő-térrel, a hűséges lakosoknak emléket állító Hűségkapuval, és a város jelképének számító Tűztoronnyal. A Belvárost körülvevő hármas falgyűrűn, a Várfalsétányon végigsétálva megismerhetjük Sopron védelmi rendszerét.
Kifelé haladva, a város szélén, a Lővérekben található Sopron egyik legkülönlegesebb látnivalója, a Taródi vár, amely nagyrészt a névadó 50 évi keze munkáját dicséri.
A Lővérek a természet kedvelőinek is számos kikapcsolódási lehetőséget tartogat. Sétálhatunk a Ciklámen tanösvényen, a Károly- és a Sőrházdombi kilátóból pedig megcsoládhatjuk a festői táj szépségét. Az izgalmak kedvelői pedig felkereshetik a Kalandparkot vagy a Bobpályát is.

Magyarország méltán híres történelmi alakja, a „Legnagyobb Magyar” emléke elevenedik meg a nagycenki Széchenyi Kastély és Emlékmúzeumban. Magyarország kastély-építészetének egyik kiemelkedő alkotása csodás termeivel, angolkertjével és az ország legnagyobb alapterületű emlékmúzeumával ámulatba ejti vendégeit.

„Ápold a múltat, Őrizd a jelent, Nézz a jövőbe!” - így szól a Fertőszéplaki tájházak mottója. Széplakról már 1250 óta találunk írásos emlékeket. Azóta a település sok híres család tulajdonában állt, például a Nádasdyak, vagy éppen Zsigmond Magyar Király. A tájházak ma is büszkén ápolják a falu, és a környék hagyományait, ebbe nyerhetünk betekintést látogatásunk alkalmával.

FERTŐRÁKOS QUARRY AND CAVE THEATR  Fertőrákos

FERTŐRÁKOS QUARRY AND CAVE THEATR

FERTŐRÁKOS QUARRY AND CAVE THEATR

The (Hi)story of the cave theatre
Ernő Dohnányi (1877-1960), honoured composer, conductor, piano player and professor was the first to recognize how excellently this venue would host outdoor cultural events at. The baritone singer Ferenc Kóh explored the quarry for himself in 1937. Along with his friends he held here several music events. He also experienced performers should be standing backing the cave hall, whilst the audience in a semicircle, on the brae opposing the cave hall. "Fairy night" opened on Sunday June 27 1937. At torch light and colourful reflectors, with a black background and the starry sky above them, parts from different operas sounded in the Quarry. Organizers recruited the immense number of background actors and actresses from among the locals. 1500 spectators we ... Bővebben »

Sopronról röviden  Sopron

Sopronról röviden

Sopronról röviden

Sopron megyei jogú város „a hűség városa”-ként ismert. A környék bortermelő vidék, így Sopront a „kékfrankos fővárosának” is nevezik. Hazánk műemlékekben igen gazdag városa. 1921-ben a soproniak népszavazáson dönthettek arról, hogy a város hazánkhoz és ne Ausztriához tartozzon. Ezért kapta „a leghűségesebb város” címet. Ennek állít emléket a Hűségkapu a város jelképének számító Tűztorony aljában.



Sopron Belvárosa műemlékileg védett, autóval nem lehet megközelíteni, így célszerű azt gyalogosan vagy városnéző kisvonattal felkeresni.



A város egyik legszebb tere a műemlék épületekkel körül vett Fő-tér. Alaprajza a XIII. század óta változatlan. A tér nemcsak régen, de napjainkban is fontos sze ... Bővebben »

Széchenyi Kastély és Emlékmúzeum  Nagycenk

Széchenyi Kastély és Emlékmúzeum

Széchenyi Kastély és Emlékmúzeum

A Nógrád megyei Alsószécsénykéről származó Széchényi-család generációkon át szolgálta hazáját. A Szécsényiek politikusként, államférfiként, főpapként és katonaként szereztek érdemeket, ennek elismeréseként grófi címet kaptak.

1741 körül Széchényi Antal generális a közeli Széplakról (ma Fertőszéplak) a birtokok központját Kiscenkre helyezte át, ahol feleségével, Barkóczy Zsuzsannával a központhoz méltó kastélyt építtetett. Ekkor kezdődött meg a kastély építése a kiscenki majorház helyén, annak falait is felhasználva. A bejárat kovácsoltvas kapuját őrépületek fogták közre. A bejárat és a kastély között franciakert húzódott. A főépület középső részének emeletén nagytermet alakítottak ki. Az épület keleti oldalán kétszintes kápolnát, a nyugati oldalán színháztermet építettek. Az épület k ... Bővebben »

Fertőszéplaki Tájházak  Fertőszéplak

Fertőszéplaki Tájházak

Fertőszéplaki Tájházak

A falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját a Falumúzeum mutatja be – az Öreg utca megmaradt öt házát alakította át a Soproni Múzeum 1982-ben.

A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke. Bővebben »


 
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. OK
For weekend
For next trip
Sometime
cancel