Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

A magyar tenger északi partjának csodái

2021.04.28.
A Balaton és környéke Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A fürdés és a napozás mellett az aktív pihenés és a kulturális kincsek iránt érdeklődők számára is rengeteg lehetőséget kínál.

Az északi parton a felfedezésre váró látványosságok között találhatunk várromokat, templomokat, kilátókat, turistaösvényeket, barlangokat és más geológiai képződményeket, de híres írók és költők hagyatékait bemutató emlékházakat, parkokat, valamint a régi korok hangulatát idéző kastélyokat is.

Ezekből a természeti és kulturális kincsekből gyűjtöttünk ma egy csokorra valót Nektek.

Szigligeti vár (a Balaton vára)  Szigliget

Szigligeti vár (a Balaton vára)

Szigligeti vár (a Balaton vára)

A vár Szigliget falu mellett, a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján emelkedik.

Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

Egy kirándulás, egy kiadós séta a gyönyörű panorámáért, egy könnyed nyáresti koncert… és még ezernyi élmény. Jöjjenek és járják körb ... Bővebben »

Tihanyi Bencés Apátsági Templom  Tihany

Tihanyi Bencés Apátsági Templom

Tihanyi Bencés Apátsági Templom

A Balaton és a Tihanyi-félsziget jelképének számító Szent Ányos és Szűz Mária bencés apátsági templom a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb emléke. Tihany-szigetet I. András királyunk választotta sírhelyéül maga és családja számára. Az I. András által 1055-ben alapított monostor középkori templomának altemploma az egyetlen, Árpád-korból épségben fennmaradt olyan királyi temetkezőhely, amely valószínűleg az 1060-ban itt eltemetett alapító uralkodó csontmaradványait őrzi. A Tihanyi Apátság Alapítólevele a magyar nyelv első írásos emléke (szórványemlék).
A monostor földszinti folyosóján és pincéjében található a Bencés Apátsági Múzeum, amelyben 2017 tavaszától 2018 őszéig érdekes, látványos szerzetesi gasztronómiai kiállítások láthatóak. ... Bővebben »

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum)  Keszthely

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum)

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum)

A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt. Ma Helikon Kastély néven muzeális intézményként működik.

A keszthelyi Helikon Kastély öt épületben hat állandó kiállítást mutat be:
- A kastélyban látható az 1974-ben részlegesen, 1976-ban teljes egészében megnyitott Főúri életforma és Helikon Könyvtár című enteriőrkiállítás. A kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel.

- A hintókiállítás az egykori kocsiház épületében nyílt meg 2002-ben. Fő anyaga a több mint 5 ... Bővebben »

Kisfaludy Sándor-kilátó  Badacsonytomaj

Kisfaludy Sándor-kilátó

Kisfaludy Sándor-kilátó

A kilátó Badacsony hegyen 438 m-es magassági pontnál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.

A hegy legmagasabb pontján lévő régi kilátó funkcióját már nem tudta ellátni, tekintettel arra, hogy a kilátó 10 méteres magasságánál a környező fák magasabbak, ezért is volt szükséges az új, 18 m magas kilátó megépítése.

A felépítmény fából készül –ragasztott fatartók-, mely egy beton alaptestre lesz elhelyezve. A toronyba lépcsőkön lehet feljutni. A kilátó közvetlen környezetének tájrendezését is betervezték.

A három irányból való biztonságos megközelíthetőség érdekében a felvezető utakat, lépcsőket felújítják és a biztonságos közlekedés érdekében egyoldali korláttal látják el. ... Bővebben »

Afrika Múzeum és Állatkert  Balatonederics

Afrika Múzeum és Állatkert

Afrika Múzeum és Állatkert

A Balatonedericsen található Afrika Múzeumot a neves Afrika-vadász, Dr. Nagy Endre alapította. A múzeumban megcsodálhatjuk vadászati és néprajzi gyűjteményét, értékes trófeáit, melynek nagy részét 1984-ben hozta haza. Azóta a múzeum kis állatkerttel körülvéve várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket. Bővebben »

Annagora Aquapark  Balatonfüred

Annagora Aquapark

Annagora Aquapark

Élményfürdő, csúszdapark, Magyarország második legnagyobb hullámfürdője, egy jeges ital, gyönyörű panoráma a Balatonra, s mindez a parttól 500 méterre – tökéletes nyári kikapcsolódás vár Balatonfüreden, az Annagora Aquaparkban!

Fűtött külső és beltéri medencék, gyermekmedencék, 12 óriás csúszda és 3 gyermek csúszda vár Rád számos más kikapcsolódási lehetőség mellett még esős, szeles időben is – egész nyáron.

A legmodernebb technikai elemek és megoldások garantálják, hogy a legkisebbektől a nagyszülőkig mindenki tökéletesen érezhesse magát!

Az egyszerű gyermek csúszdákat a picik, az extrém megoldásokkal kialakított csúszdákat pedig a fiatalok és a felnőttek használhatják.
A medencéken és csúszdákon kívül szaunák, gőzkabinok, illatkamra és jégbarlang is segít a felüdülésben. Az aqu ... Bővebben »

Szépkilátó  Balatongyörök

Szépkilátó

Szépkilátó

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. Az épített kilátókkal ellentétben meg sem kell másznunk ahhoz, hogy a Balaton, a Tapolcai medence tanúhegyeinek és a Szigligeti öbölnek a festői szépségében gyönyörködhessünk.

A Szépkilátó a nevét Eötvös Károly írótól kapta 1855-ben, akit annyira megihletett a dombról elé táruló szép kilátás, hogy az Utazás a Balaton körül című művében is megemlíti a balatongyöröki táj szépségét.

A kilátás valóban lenyűgöző: balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár kép ... Bővebben »

Csobánc vára  Gyulakeszi

Csobánc vára

Csobánc vára

A Tapolcai-medence keleti oldalán Gyulakeszi községtől keletre emelkedik a vulkáni eredetű Csobánc. A hegy tetejét a XIII. században épült Csobánc vára koronázza. Csúcsairól pedig pompás kilátás nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra.

A csobánci vár története:
A vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el, de az 1270-es években már, mint elkészült várról tesz említést egy korabeli oklevél. Építtetői a diszeli nemesek voltak, azonban az 1300-as években már a dél-itáliai eredetű Rátót nembeli Gyulaffy-család tulajdona, egészen a 17. század második feléig. Első név szerint ismert ura Rátót nembeli Gyulafi Demeter, első várnagya pedig Csaba mester.

A hadas idők első szele 1490-ben érte a várat, mikor Mátyás király halálát követően Habsburg Miksa csapatai élén bet ... Bővebben »

A Szentbékkállai Kőtenger  Szentbékkálla

A Szentbékkállai Kőtenger

A Szentbékkállai Kőtenger

A kőtenger Szentbékkállától Mindszentkálla felé húzódik, s talán itt a leglátványosabb. A falu fölött emelkedő Kő-hegyen ház nagyságú kövek is láthatók. A legváltozatosabb kőformációkban gyönyörködhetünk s olyanok is vannak, amelyek mozognak ha valaki rálép. Valaha az itteni intenzív vulkánikus tevékenységet követően feltörő kovasavak, hévizek a laza homoküledékeket összecementálták, amit a szél, a csapadék, az erózió tovább formázott. A kövek nagysága és magassága meglepő. Némelyik ház nagyságú, mások betöltenek egy egész szobát. Mintha óriás járt volna e tájon, aki rossz, vagy jó kedvében gigászi kődarabokat hajigált.

Megközelítés:
A Szentbékkállai Kőtengert a Káli-medence északi részén, Mindszentkálla és Szentbékkálla között találjuk. Megközelíthető a két település közötti ... Bővebben »

Dinó- és Kalandpark  Rezi

Dinó- és Kalandpark, Dino- és Kalandpark Rezi

Dinó- és Kalandpark, Dino- és Kalandpark Rezi

Családi vállalkozásunk - Dino- és Kalandpark Rezi -, a Keszthelyi-hegység erdővel borított, dombokkal körülvett völgyében, az Országos Kéktúra útvonal mentén található. A hely, ahol felállítottuk Parkunkat, önmaga is a természet egy csodája, hiszen a 4 hegy találkozásánál fekvő Rezi települést nem hiába választottuk helyszínül. Már a bejáratnál elénk tárul a természet kincsestára, a Keszthelyi-hegység erdővel borított, dombokkal körülvett völgye, mely Keszthelytől és Hévíztől is pár kilométerre található. Közel a Balatonhoz, Keszthelytől 6 km, Hévíztől 3 km. Autóval, biciklivel, motorral vagy vonattal és helyi járatú busszal könnyen megközelíthető.

Parkunk visszakalauzolja azokba az időkbe, amikor a Földön még őshüllők éltek, akik nagyságukkal, erejükkel lenyűgözik korunk emberét, ... Bővebben »

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont  Tapolca

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Csónakázás egy hangulatos kisváros alatt. Tudományos ismeretterjesztés. "Csodálatos karszt" kiállítás szakvezetéssel, mászófallal.

A fogadóépületében kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 7 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A fotók és a film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény ... Bővebben »

Béke sztúpa  Zalaszántó

Béke sztúpa

Béke sztúpa

A 316 m magas Világosvár hegyről néz a Balatonra a zalaszántói Béke Sztúpa, mely 30 m magas és 24 m széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája.

Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a Sztúpa belsejében. A Buddha szobor Dél-Koreából származik.

A Sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe.

A magyarországi Buddhista Béke-Szentély Alapítvány elnökének, Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez a szentély, amelyhez jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek. A Békeszentély építése nem valósulhatott volna meg Zalaszántó Önkormányzati Képviselő-testülete, a falu lako ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem