Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Kirándulások a Bükki Nemzeti Parkban és környékén

2022.03.24.
A héten Észak-Magyarországra, az első hegyvidéki területet magába foglaló nemzeti parkba és környékére utazunk.

A Bükki Nemzeti Park a kirándulások kedvelőinek igazi paradicsom, hiszen szinte megszámlálhatatlan természeti- és kulturális értékkel rendelkezik. Területének legnagyobb részét az erdők teszik ki, az itt található tanösvények, turistautak és azok nyomvonala mentén megbúvó kisebb-nagyobb barlangok felfedezése az egész család számára remek szórakozást nyújtanak.

A vidéken zömében csak mesterségesen létrehozott tavakat találunk . Ezek közül a legismertebb a Lillafüreden található Hámori-tó, a Szalajka-völgyben pedig pisztrángkeltető és -nevelő tavakat találunk.

Ha ezen a környéken járunk a látnivalók listájáról nem maradhat ki az UNESCO világörökségek listáján is megtalálható Hollókői Ófalu és vár megismerése sem.

Istállós-kői barlang  Szilvásvárad

Istállós-kői barlang

Istállós-kői barlang

Az Istállós-kői-barlang a Bükk-hegység második legmagasabb csúcsának oldalában, 609 méteres magasságban nyílik. Gyalogosan a Gloriette-tisztásról közelíthető meg szerpentinszerűen kialakított, meredek gyalogösvényen.

A barlang háromszög keresztmetszetű, 45 méter mély, 9-10 méter széles, melynek rétegvastagsága 2 méter. Régészeti jelentőségű hely, ezért 1944-ben védetté, 1982-ben fokozottan védetté nyilvánították. A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén alakult ki. A nyílás mögött egyetlen, tágas terem található. A történelmi időkben a barlang hosszú ideig istállóként funkcionált, kutatások alapján azonban előtte sem lakóhely, hanem áldozóhely volt.

Az Istállós-kői-barlang jelentőségét növeli, hogy a jégkori rétegekből előkerült 66 fajból álló faun ... Bővebben »

Bükki Csillagda  Répáshuta

Bükki Csillagda

Bükki Csillagda

A Bükki Csillagda, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2022. március 8-án nyílt csillagászati és természetismereti látogatóközpontja a Bükki Nemzeti Park szívében, Répáshuta mellett.

A Bükki Csillagda rengeteg érdekes látnivalóval és interaktív élménnyel várja az érdeklődőket: ilyen például a Nap megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, planetárium, megtapogatható meteoritok, izgalmas virtuális űrutazások és egy tanösvény is várja a látogatókat.

Attrakcióink:
- kiállítás
- planetárium
- obszervatórium/kupola
- virtuális valóság (VR) élmények
- Bolygótúra tanösvény

Csillagdánk heti rendszerességgel éjszakai programokat is szervez távcsöves csillagászati bemutatókkal. A programokra előzetesen online módon lehet jegyet vásárolni.
Felhívjuk a figyelmüket ar ... Bővebben »

Hollókői Ófalu  Hollókő

Hollókői Ófalu

Hollókői Ófalu

Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi, hazánkból elsőként került fel a világ legértékesebb örökségeit felsoroló listára, ráadásul az első falu volt az egész világon, amely kiérdemelte ezt a címet.

Valódi és őszinte, olyan igazi. Talán ez jellemezi legjobban a 380 lelket számláló, Magyarországon egyedülálló Világörökségi kis falut a Cserhátban, amely több mint száz éves házacskáiról ismert, de csöppet sem hasonlít skanzenre, vagy múzeumra, elevenebb, mint néhány kisváros. Úgy őrzi a hagyományait, tartását, méltóságát, hogy közben nem „olyan, mintha”, hanem „az”.

A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte keskeny nadrágszíj-telkeken sorako ... Bővebben »

Ősmaradványok Természetvédelmi Terület  Ipolytarnóc

Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

23 millió éves cápafogak, 17 millió éves megkövesedett lábnyomok és fák és egy valódi időutazás várja azokat, akik ellátogatnak Ipolytarnócra.

Az időutazást a legmodernebb technológia teszi lehetővé: 3D-s és 4D-s vetítések, az időspirálban való séta, vagy a miocén erdő, ahol személyes jó barátságba kerülhetnek gyerekek és felnőttek is azokkal az állatokkal, akik régen lakták ezt a földet. Mindehhez izgalmas és humoros idegenvezetés és sok-sok játék társul.

3 millió évvel ezelőtt ezen a területen még tenger volt. Az őstenger, a Paratethys partszegélyi övezetében alakult ki a cápafogakat, és ráják, delfinek, tengeri tehenek, krokodilok csontjait tartalmazó „cápafogas réteg”. Eddig 25 cápafaj maradványait mutatták ki a területen. Az időutazás egyik fontos állomása az a pont, ahol még ... Bővebben »

Millenniumi Kilátó  Szilvásvárad

Millenniumi Kilátó

Millenniumi Kilátó

A 2000. augusztus 20-án átadott, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő faszerkezetű kilátó teraszáról páratlan látvány tárul a látogató elé: A Bükk hegység minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a Szalajka-völgy, az erdők rajzolata, és északi irányban 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta időben a szlovákiai hegyek és a Magas-Tátra csúcsai is látszanak.

A Kilátó magassága a zászlócsúcsig: 36 méter
A Kilátó terasz magassága: 20 méter

Megközelítés:
Szilvásváradról gyalog a Millenniumi Tanösvényen, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető út Kalapati parkolójától mindössze 200 méteres sétaúton. Bővebben »

Somoskő Vára  Somoskő

Somoskő Vára

Somoskő Vára

Salgótarján városától északi irányban, a Medves egyik vulkanikus kúpján dacolva az évszázadokkal emelkedik a Somoskő vára.

Az úgynevezett Várhegy sajátossága és érdekessége,hogy ketté szeli a szlovák-magyar határ.Hisz a lenti falu (Somoskő) még Magyarországon van, a hegyen emelkedő faluhoz tartozó vár viszont már Szlovákiában.

A vár az 526 méter magas Várhegyen található. Az építéshez a környék jellegzetes anyagát, a vulkánkitörésekből származó sokszögletes bazaltoszlopok egy részét is felhasználták. A várnak két kerek tornya volt, a bejáratot a harmadik torony védte. Ma az egyik kerek torony rekonstruálva, a másik romjaiban látható. Bővebben »

Lillafüredi Állami Erdei Vasút  Lillafüred

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Miskolc környezetének a barlangfürdő után a második leglátogatottabb turisztikai látványossága. Az év minden szakában működik. Télen hétvégeken fával fűtött zárt kocsikkal, nyári időszakban minden nap, ha az időjárás engedi nyitott kocsikkal közlekedik.

Magyarország második legforgalmasabb kisvasútja. Az eredetileg teherszállításra épül vasúton a személyszállítás nagyon korán, már 1924-ben beindult. Az igazi turizmus fellendülése azonban csak 1929-ben történt meg, amikor elkészült a Palotaszálló.

A Szinva- és Garadna patakok völgyében hazánk egyik leglátványosabb vonalvezetésű hegyi vasútja. A nagyvárosi környezetből indulva viszi utasait a Bükk csodálatos erdei környezetébe.

Utasaink a vasúti pálya környezetében könnyen elérhetik és megismerhetik a Diósgyőri várat, a DIPA pa ... Bővebben »

Őskohó  Lillafüred

Őskohó

Őskohó

A pisztrángtelep és Lillafüred között lévő őskohó Magyarország egyik kiemelt ipartörténet műemléke. Lillafüred közelében, a Bükki Nemzeti Park területén áll, úgy fest, mintha valami ősi rituálé helyszíne lenne. Mellette áll a Massa Múzeum, egy korabeli, rekonstruált vasverő, illetve egy műszaki skanzen. A Fazola-kohó gyerekeknek is ideális kirándulás lehet.

Fazola Henrik már 1765-től telepített kohászati üzemeket a Garadna és a Szinva patakok völgyében. A telepen kovács- és szegverő üzem is létesült, a kohó azonban 1820-ban beszüntette működését.

Fazola Frigyes, a kiváló képességű kohómérnök lépett apja nyomdokaiba, 1813-ban Újmassán új kohót épített, s a kohóüzemek munkájához, a hámorok működtetéséhez víztározót épített, ez a mai Hámori-tó. Az üzemeket 1847-ben meglátogatta I ... Bővebben »

Fátyol-vízesés  Szilvásvárad

Fátyol-vízesés

Fátyol-vízesés

A Fátyol-vízesés a Szilvásvárad melletti Szalajka-völgy talán leglátványosabb természeti képződménye, amely nemcsak a völgy, hanem hazánk egyik legszebb természeti jelensége, kiemelkedő természetvédelmi értéket képvisel.

A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre. A vízesés kialakulása a mészkőnek és a csapadéknak köszönhető, ez a két összetevő hozta létre ugyanis azt a 17 méter hosszú, tizennyolc lépcsőből álló mésztufagátat, amelyen a Fátyol-vízesés lezubog.

Nevének eredete kétséges: egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta a Fátyol-vízesés elnevezést. A szélsőséges vízjárás miatt néha előfordul, hogy elapad.

A Fátyol-vízesés ... Bővebben »

Szinva-tanösvény  Miskolc

Szinva-tanösvény, Molnár szikla

Szinva-tanösvény, Molnár szikla

Hossza : 3.5 km
Időtartam: kb. 3 óra
Emelkedés : 248 m, süllyedés : 166 m

A tanösvény a Herman Ottó emlékparktól a Szeleta-tetőn át Felsőhámor fölött Lillafüredre vezet, s a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

Az állomások a Szinva-patak mentén kialakult égeres, valamint a Molnár-sziklán lévő gyertyános tölgyes és mészkő-sziklagyep növény és állatvilágát, valamint a karsztjelenségeket tárják fel. Megismerkedhetünk a Szeleta-zsombollyal és a Szeleta-barlanggal, mely Magyarország egyik legfontosabb őskőkori (a paleolitikumi Szeleta-kultúra) régészeti lelőhelye.

A tanösvény 7 állomása:
1. állomás: Herman Ottó Emlékpark
2. állomás: Szinva-völgyi égeres
3. Állomás: Lombhullató és elegyes erdők ... Bővebben »

Salgó vára  Salgótarján

Salgó vára

Salgó vára

Salgótarjántól északkeletre, egy 625 m magas vulkáni kúpon találjuk Salgó várát. A név jelentése fénylő, ragyogó. A későromán világi építészet egyik legszebb példája

A salgói várat valamikor a 13. század végén, vagy a 14. század elején építették.
A vár alapját egy 625 m magas sziklacsúcs adja, melyet zsákként egymáshoz préselődő bazaltoszlopok alkotnak. A keskeny sziklagerinc legmagasabb pontján épült a 7,5x9,5 m-es külső méretű, de közel 2 m-es falvastagságú, téglalap alaprajzú torony. Ehhez kapcsolódott kezdetektől fogva a keskeny, közel 30 m hosszú, íves alaprajzú, a sziklagerinc mentén körülfalazott várudvar.

Salgó azon ritka erősségek sorát bővíti, ahol feltételezhetően sosem állt egymagában a torony, a várudvarral mindig is szerves egységet alkotott. Ezt nem csupán keleti sa ... Bővebben »

Hámori tó  Lillafüred

Hámori tó

Hámori tó

A körülbelül 1,5 kilométer hosszú és 9 méter mély Hámori-tó természetes elődje a Szinva édesvízi mészkőlerakódása által visszaduzzasztott Fel-tó volt! A jelenlegi tó 1813-ban a Garadna-patak ipari vízhasznosítást célzó felduzzasztásával keletkezett, 0,4 millió köbméter kapacitású.

Az 1700-as években épült ómassai kohó az 1810-es években már nem tudott tovább bővülni. Új helyén, Újmassán azonban nem volt megfelelő a vízbőség, ezért az újmassai kohó építésének megkezdésekor vízierőről is gondoskodni kellett. A mai tó létrehozása Fazola Frigyes nevéhez fűződik! Mire 1813-ban az új kohót Újmassán üzembe helyezték, a duzzasztással is elkészültek.

A Hámori-tavon 1932-1944 között cölöpökre épített strandfürdő várta a vendégeket, emellett a Palotaszálló az 1930-as évekbeli pro ... Bővebben »

Szomolya Barlanglakások Tájház  Szomolya

Szomolya Barlanglakások Tájház

Szomolya Barlanglakások Tájház

A Bükkalja jellegzetes látnivalói a riolittufába vájt barlanglakások, melyek legnagyobb számban Szomolyán fordulnak elő.

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Ezeket a lakásra kialakított pincéket nevezik pinceháznak, de felénk barlanglakásnak is nevezik.
Ezekben a lakásokban a kevésbé tehetős falusi emberek költöztök be. A riolittufa nagyon jó hőszigetelő, főleg olyan vastagságban. Ezért a téli fűtésre keveset kellett költeni, mert jól megtartott a meleget, nyáron viszont nem melegszik fel túlságosan, ezért jó hűvös.
A probléma csak az vele, hogy azok az emberek, akik ezekben a lakásokban éltek hajlamosabbak voltak a tüdőt érintő megbetegedésekre, ezt valamelyest a rendszeres és megfelelő sze ... Bővebben »

Bazaltömlés (Bazaltorgona)  Somoskő

Bazaltömlés (Bazaltorgona)

Bazaltömlés (Bazaltorgona)

Somoskő település közvetlenül a szlovák-magyar határnál fekszik. A bazaltorgona már szlovák területen található.

Somoskő a legismertebb bazaltfeltárás Bükkrét és Somoskőújfalu között. A jelenlegi ismeretek szerint vulkáni neck, amely a lávával kitöltött maar típusú kráterben lávaárba ment át.

A kb. 160 m átmérőjű neck formája aszimmetrikus volt, mivel a nyugati oldal csaknem függőleges, amit a vár alatt, a határ közelében lévő oszlopok vízszintes, vagy 20° dőlésű fekvése bizonyít. Ezzel ellentétben az ismert „bazaltorgona“ (Klinda 1976) oszlopai a várhegy keleti lejtőjén 60-80° dőlésűek, ami tükrözi a kráter belső falának enyhe dőlését.

A várhegy északkeleti lejtőjén a felvezető tanösvény tufát és kürtőbreccsát is feltár, amelyek a kürtő eredeti kitöltésére utalnak. A bazalt c ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem