Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Tavaszi családi kirándulások Magyarországon

2022.03.25.
Végre beköszöntött a virágillatú tavasz és vele együtt a jó idő is. Itt az ideje, hogy kimozduljunk a négy fal közül és felfedezzünk hazánk szebbnél-szebb látnivalóit.

Ha te is kedvet kaptál a kiránduláshoz, de fogalmad sincs, merre indulnál, e heti blog cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget. Legyen szó kilátóról, várról vagy hosszabb túráról, minden korosztály remekül fogja érezni magát, miközben szemtanúi lehetünk a természet ébredésének, valamint közérzetünket is javíthatjuk a borongós téli napok után.

Nincs is más hátra, mint bekészíteni a hátizsákot és felfedezni Magyarországot! Irány a természet!

Gyadai tanösvény  Szendehely

Gyadai tanösvény

Gyadai tanösvény

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.

Az 5 km hosszú körtúraként végigjárható tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe, így a környék természeti és kulturális nevezetességeinek bejárása során érdemes beilleszteni napnyitó vagy épp napzáró programként is a Gyadai tanösvény meglátogatását.

Természetesen, végig természetbúvárkodva az útvonal megszámlálhatatlan makro és mikro szépségeit-értékeit, egész napos program lehetőségként is kitölti a kikapcsolódásra, élményszerzésre, pihenésre szánt időtartamot.

A télen-nyáron, minden évszakban bejárható tanösvénynek külön-külön névre hallgató (csertől a faszénig) 13 állomása van, ahol megisme ... Bővebben »

Drégely vára  Drégelypalánk

Drégely vára

Drégely vára

A Börzsöny északi részén 444 méter magas sziklacsúcson emelkedik Drégely vára.

Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint 10 000 főnyi seregével kezdi meg a vár ostromát. Szondi és 146 főből álló serege a nagyerejű rohamnak megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár végül elesik.

Drégelyvár a nemzeti örökség része, TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY.
A Drégelyvár Alapítvány 1990-ben vállalta fel a rom állagmegóvó helyreállítását. Változó intenzitással folyik a vár régészeti feltárása, részbeni rekonstrukciója és állagvédelme.

A vár hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak. Jelentős idegenforgalmi, turisztikai vonzerő, évente több tízezren látogatják meg.

A törökök pusztítása következtében rommá lett Drégely várát a ... Bővebben »

Sasbérci kilátó  Buják

Sasbérci kilátó

Sasbérci kilátó

A környék egyik legszebb kilátópontja, a Sasbérci Kilátó.

1920 körül építette gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek, Franz Zell müncheni építész tervei alapján. Szűk két évtizedig használták az emeleti részt vadászatok alkalmával. Az alsó szinten egészen az 1950-es évekig erdész család lakott, az emelet szobáit vadászatok során használták, vadász pihenőként. 1930-ban megszűnt vadászati funkciója, és az új tulajdonos, nem törődött a toronnyal.

A lakatlan torony állapota lassan, de biztosan romlott, majd az Erdőgazdaság 2002-ben pályázatok révén támogatásokhoz jutott a FAO- tól.

Azóta az újraépíttető erdőgazdaság kilátóként üzemelteti a helyet hétvégenként,a távolabbi tervek között szálláshely s erdei iskola is szerepel hasznosításra.

A ... Bővebben »

Dera-patak szurdokvölgye  Pilisszentkereszt

Dera-patak szurdokvölgye, Számos fahídon kell átkelni

Dera-patak szurdokvölgye, Számos fahídon kell átkelni

Dera-szurdok - a mi Svájcunk.

A Pilis leghosszabb folyóvize nem messze Pilisszentkereszttől szurdokszerű, meredek völgyet vájt magának az idők során. A "dera" szó maga is rést, szakadékot jelent. A Dera-patak völgye nem hazudtolja meg a nevét: a folyó 1-1,5 kilométeres mély, meredek szurdokot alakított itt ki. Tükörsima felületűre kopott kövek törik meg rendre a folyó felszínét. A Dera hangos csobogással száguld végig a medrén egészen addig, amíg Szentendre alatt végül a Dunába torkollik.

A kelet-nyugat irányú, nagyon meredek szurdokvölgy még a legnagyobb kánikula idején is üdítően hűvös klímával rendelkezik. A patakban apró rákokat, különböző ízeltlábúakat figyelhetünk meg.

Táv: 6 km-es körtúra

A túrázók romantikus hangulatú fahidakon kelhetnek át a folyón, és ki ... Bővebben »

Tátika-vár  Zalaszántó

Tátika-vár

Tátika-vár

A Tátika-vár Zalaszántó közelében, a Keszthelyi-fennsík egyik bazaltcsúcsán található középkori várrom. Feltehetően Magyarország egyik legkorábban épült magánvára. 1997 óta része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak.

A Balatont körülvevő dombok és hegyek ősidők óta természetes védelmet nyújtottak az itt élőknek. Ennek bizonyítékaival találkozhatunk, amennyiben a környék hegyein járunk. Több hegytetőn találkozhatunk a védelmet szolgáló építményekkel. Ilyen a Keszthelyi-hegység északi peremén található Tátika vára is.

Nevét - források szerint - Tádenka, vagy Tadeuka nevű birtokosáról kaphatta, aki a Kaplony nembeli Jánostól vette meg Szántó falu birtokát, és már a tatárjárás ideje előtt megépíttette várát, mely azonban nem azonos a ma ismert rommal. Minden bizonnyal ez volt az eg ... Bővebben »

Csillaghegyi Kilátó  Iszkaszentgyörgy

Csillaghegyi Kilátó

Csillaghegyi Kilátó

Iszkaszentgyörgy kiránduló területén a Piramitán található a fából készült kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és Székesfehérvárra is.

Iszkaszentgyörgy fölött, a piros vonal turista jelzésen haladva lehet megközelíteni a Csillaghegyen elkészült kilátót. Bővebben »

Óbányai-völgy  Óbánya

Óbányai-völgy

Óbányai-völgy

Óbánya két domb közt fekvő kis község a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik szűk völgykatlanában fekszik. A 6-os főútról Mecseknádasdnál kb. 3,5 km-es letéréssel találhatjuk meg.

A túránk kiinduló pontja a falu elején található parkoló. A parkoló hétvégén és ünnepnap fizetős és őrzött, a faluba behajtani tilos, csak ott lakók, és engedéllyel rendelkezők közlekedhetnek gépjárművel a településen!!

Óbánya főutcáján végigsétálva, annak egyenes folytatása a megkapó hangulatú Óbányai-völgy. A kék sáv jelzésén haladva a főutca végén, az „Öreg malomhoz” címzett turistaházat elhagyva (a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli kéktúra jelzését követve), hamarosan megkezdjük emelkedésünket a csodaszép völgyben. Elhaladunk a Pisztrángos-tavak mellett, az emelkedő völgy bükkerdő borít ... Bővebben »

Bátorkő vára  Várpalota

Bátorkő vára

Bátorkő vára

Várpalotától északra mintegy 5 km-re, a Fajdas-hegység egyik völgyében meredek és szűk területű sziklacsúcson találjuk Bátorkő vagy mai nevén Pusztapalota várának romjait.

Meredek, szűkös sziklacsúcson rejtőző kicsiny fellegvár egykor négy, egymástól jól elkülöníthető épületrészből állt, azonban ma már csak romjait találjuk, ám a látvány így is lenyűgöző.

A vár a 13. század végén vagy a 14. század elején keletkezhetett, amikor a hatalmas Konth család birtoka volt. 1271-ből származik két oklevél is, amelyben a Szalók nemzetség birtokmegosztásával foglalkozva szerepel a "Tikolföld a Várad erdővel" megjelölés. Ez arra utal, hogy valószínűleg ekkor már állt a vár.

Bátorkő a török hódoltság idején pusztult el, és csak ezután kapta a Pusztapalota nevet. Azt, hogy Bátorkő vára mikor p ... Bővebben »

Kéz kilátó  Felsőtold

Kéz kilátó

Kéz kilátó

Adni jobb, mint kapni, - tartja a mondás.

A Kéz kilátót azért építettük, hogy létrehozzunk valami jót, valami maradandót. Farkaskútvölgy csapata álmodta meg, Csíkszentmihályi Benjámin öntötte formába.

Nem a klasszikus értelemben vett kilátó, inkább panorámapont. Nem hirdettük, az ide kirándulók között terjedt a híre szájról szájra, majd szép lassan turisztikai desztináció lett, aki csak teheti felsétál ide. A Kék túra útvonal mentén elhelyezkedő látványosság gyerekekkel is látogatható.

A Kéz kilátóra a csukló irányából 4-5 lépcsőfokon lehet fellépni. A hüvelykujj megmászható��

Igényes, aprólékos famegmunkálás, csodás panoráma várja azokat, akik fellátogatnak ide. Ha felértél, adj magadnak én időt, adj időt magadnak az elcsendesülésre!

Szép kirándulást, tartalmas időtölt ... Bővebben »

Regéci vár  Regéc

Regéci vár, Regéc Vára

Regéci vár, Regéc Vára

"A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte"

A regéci vár történetének kezdetét évre pontosan nem ismerjük. A korábbi történeti szakirodalomban meghonosodott nézet szerint a vár 1285-ben már állt. Ezt a dátumot egy 1298-as oklevélre alapozták. A vár létezésére sokkal biztosabb adatnak tűnik Aba Amadé nádor által 1307-ben Regécen kiadott oklevél, melyet az ország északkeleti részét uraló nagyúr az akkor már álló várban állíthatott ki. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy a várat az Aba nemzetség egyik tagja, talán éppen Amadé nádor építtette.

I. Rákóczi György erdélyi fejedelem a Habsburgok elleni háborúja során kétszer is ostromolta a regéci várat 1644-ben, másodjára el is foglalta azt a Habsburg-párti Esterházytól. Az 1645-ben megkötött linzi béke ... Bővebben »

Vajda Péter-kilátó (Kőris-hegyi kilátó)  Bakonybél

Vajda Péter-kilátó (Kőris-hegyi kilátó)

Vajda Péter-kilátó (Kőris-hegyi kilátó)

A Kőris-hegy a Bakony legmagasabb hegye. A tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 m-el van a tenger szintje felett. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét. A kilátót körbevevő hatalmas erdőség a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik. A háromszintes kilátót 1920-ban állították, majd 1962-ben újjáépítették. Legutóbbi megerősítésére 2002-ben került sor.

A harmadik szintről csodás panoráma tárul elénk a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró apró falvaival, a Kab-hegy és a Somló jellegzetes alakjával, a Csetény környéki szélerőművekkel, a távolban pedig a Pannonhalmi Bencés Apátság épületegyüttesével, valamint a Balaton csillogó víztükrével. Igazán tiszta időben látni lehet az Alpok 150 km-re lévő kétezres csúcsait is.

A Vajda Péter kilátótól mint ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem