Magyarországi látnivalók, szállások, programok

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Tokaj és környékének látnivalói

2022.07.01.
Tokaj és környékének látnivalóiról általában mindenkinek a finom borok, a gasztronómia és a nyugalom jut az eszébe. Azonban jó ha tudjuk, hogy Tokaj környékén barangolva egy üdítően színes, és látnivalókban gazdag környéket fedezhetünk fel.

A természet és a túrák kedvelőinek felejthetetlen élményt rejtenek a Zempléni-hegység vonulatai, valamint rejtett kis ösvényei. A kultúra, az épített táj szépségét pedig a környék váraiban, kastélyaiban csodálhatjuk meg.

Kopasz-hegy (Zempléni-hegység)  Tokaj

Kopasz-hegy (Zempléni-hegység)

Kopasz-hegy (Zempléni-hegység)

A Kopasz-hegy (más néven Tokaji-hegy avagy Hajatlan-hegy) az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál álló hegy, az Észak-magyarországi-középhegység utolsó tagja.

A Tokaj-hegyaljai borvidék részét képezi. A hegy a neve a honfoglalás idejéből származik, ekkor a hegy még kopasz volt. A hegység legmagasabb pontja a magyar-szlovák államhatáron emelkedő Nagy-Milic (896 m).

A hegyet három település veszi körbe:
- Bodrogkeresztúr
- Tarcal
- Tokaj
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kopasz-hegy_(Zempl%C3%A9ni-hegys%C3%A9g) Bővebben »

Tokaji Múzeum  Tokaj

Tokaji Múzeum, Tokaji Múzeum épülete

Tokaji Múzeum, Tokaji Múzeum épülete

Tokaji Múzeum - Két múzeum egy intézmény

Tokaj város szívében 1985 májusától látogatható a klasszikus Tokaji Múzeum (Tokaj, Bethlen G.u.7.). Az 1790 táján a görög eredetű Karácsony család által építtetett egykori kereskedőfamíliák lakóháza egyemeletes, s kívül-belül gazdagon díszített. A 2016. március 15-én újranyitott Tokaji Múzeum megfiatalított állandó tárlata részletgazdagon árnyalja Tokaj város és Hegyalja évezredes történetét, a régészet, a néprajz, és helytörténet tematikákra építve, és még annál is többet nyújt...

A Világörökségi Bormúzeum (Tokaj, Serház út 55.) az európai világörökségi borvidékek kiállítóhelyeként és interaktív múzeumaként működik a kor igényeinek megfelelően. A Tokajba érkező turisták Magyarország egyetlen világörökségi borvidéke mellett osztr ... Bővebben »

Aquarius Élményfürdő  Nyíregyháza

Aquarius Élményfürdő

Aquarius Élményfürdő

Az 5 csillagos minősítésű Aquarius Élményfürdő csodás élményeket kínál az év minden napján!

Az egész évben működő fedett élményfürdőben a kicsiket mesés gyermekvilág várja, a pezsgőággyal és nyakzuhannyal kényeztető bel- és kültéri gyógyvizes medencékben pedig akár egy remek koktélt elfogyasztva is pihenhetnek Vendégeink. Az élményvilág mindig nevetésektől hangos, hiszen az óriáscsúszdák, a hullámmedence, vagy épp a sodrófolyosó garantálják a remek hangulatot! A fürdő egyedi hangulatú szaunavilágában finn szauna, aroma szauna, gőzkamra és felöntés nélküli szauna is található, a finn szaunában változatos programok várják a szaunázókat. A szabadság önfeledt érzését nyújtó fürdő minőségi kikapcsolódást kínál a családos és egyéni turisták részére egyaránt.

Az élményfürdőből nyílik Magya ... Bővebben »

Sóstói Múzeumfalu  Nyíregyháza

Sóstói Múzeumfalu

Sóstói Múzeumfalu

Ha még nem jártak Északkelet-Magyarország ˝fővárosában˝, Nyíregyházán, akkor e táj kellemes meglepetést tartogat Önöknek.
Ha már itt vannak, ki ne hagyják hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumának, a Sóstói Múzeumfalunak a megtekintését! Múzeumunk nem ˝papucsos múzeum˝. Itt a gyerekek kedvükre szaladgálhatnak, fogócskázhatnak. 1971 óta épülő Sóstói Múzeumfaluba lépve igazi 19. század végi faluba csöppen az ember.

Kellemes séta során bepillantást nyerhet egy tipikus Szabolcs-Szatmár -Bereg megyei falu szerkezetébe.

Egyéb szolgáltatásainkról (terem- és területbérlés: céges rendezvények, családi jeles események helyszínének bérlése, esküvő. Csoportok számára: múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetés, tematikus séták) tájékozódjon a www.muzeumfalu.hu webolda ... Bővebben »

Sóstó ZOO: Nyíregyházi Állatpark  Nyíregyháza

Sóstó ZOO: Nyíregyházi Állatpark, Az országban csak itt látható afrikai elefánt család

Sóstó ZOO: Nyíregyházi Állatpark, Az országban csak itt látható afrikai elefánt család

A ma már világszerte ismert Nyíregyházi Állatparkban 500 állatfaj 5000 egyede tekinthető meg földrészenkénti felosztásban. Magyarország egyik leglátogatottabb vidéki turisztikai látványossága 2015-ben, 2018-ban és 2021-ben elnyerte a kategóriájában az Európa Legjobb Állatkertje címet a kategóriájában. A különleges hangulatú 35 hektáros állatbemutató olyan épületekben mutatja be a ritka, veszélyben lévő állatfajokat, mint pl. a Zöld piramis-Ócenárium, mely Innovációs Nagydíjat nyert. A park számtalan ritka állatfajnak ad otthont, hiszen csak tigrisből 4 alfajt mutatnak be.
A Nyíregyházi Állatpark az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA: European Association of Zoos and Aquaria) tagjaként részt vesz több mint 100 fajmegmentési, tenyésztési programban; többek között nag ... Bővebben »

Tarcali bányató  Tarcal

Tarcali bányató

Tarcali bányató

Tokajtól alig negyedórányi távolságra, Tarcal mellett, a Nagy Kopasz hegy lábánál található a forrásvizek által feltöltött, gyönyörű környezetű, türkizkék színű bányató.

A Nagy Kopasz vulkanikus eredetű andezitét a tavat övező függőleges sziklafalakban is megfigyelhetjük. A bányamunkák után visszamaradt gödröt ez esetben nem a talajvíz, hanem a csapadék és forrásvizek töltötték fel.

A község központjából indulva alig egy kilométer séta után a 2015-ben átadott Áldó Krisztus szoborhoz érünk, innen a legszebb a kilátás a bányatóra, valamint a messzeségben felismerhető egykori Tisza-mederben kialakult holtágakra, halastavakra - és a másik oldalon magára Tarcalra is. Készüljünk úgy, hogy a csúcson elég szeles lesz az időjárás.

Megközelítés:
A 38-as úton Tokaj felől Tarcal f ... Bővebben »

Áldó Krisztus szobor  Tarcal

Áldó Krisztus szobor

Áldó Krisztus szobor

2015. március 25-én lett felállítva az Áldó Krisztus szobra. A szobor öt gránittömbből áll, mely 8,5 m-es magasságával és közel 50 tonna súlyával, Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránit szobra!

A felajánló csupán annyit kért, hogy méltó környezetet alakítsunk ki a műalkotás számára. A több mint 1400 km-es Mária út egyik megállójaként is funkcionál a szobor, az őt körülölelő sétánnyal.

Petró Attilának köszönhetjük a rendkívüli látványosságot, aki a tarcali Szent Teréz-kápolnában talált egyszer egy Áldó Jézust ábrázoló képet, az egyébként márvány- és kőfeldolgozással foglalkozó cégvezető ekkor határozta el, hogy megépítteti hazánk legnagyobb Jézus szobrát.

Öt hatalmas gránitdarabból készítették el a szobrászművészek a gigantikus alkotást, melyet 2015 tavaszán Ternyák Csaba eg ... Bővebben »

Rákóczi-vár  Szerencs

Rákóczi-vár

Rákóczi-vár

A 16. század végén kialakított épület Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Története elválaszthatatlan a város múltjától. A Hegyalja kapujának nevezett Szerencs vidéke a 13. században a Bogát-Radvány nemzetség szállásbirtokát képezte, akik egy bencés apátságot alapítottak a vizenyős terület egyik kiemelkedő magaslatán.

A 15. század végén a virágzó mezővárost már a Szapolyai főnemesi család birtokában találjuk. Bencés apátságát 1556-ban az Erdély-párti Németi Ferenc – tokaji várnagy – fegyveres erővel elfoglalta, és megerősítve támaszponttá alakíttatta a Habsburg hívekkel szemben. Az apátság kőfalait Németi várnagy egy nagyobb területű, palánkfallal övezett külső várral is kiegészíttette, ahol a könnyű fegyverzetű huszárok állomásoztak.

1565-ben a sokkal erősebb Tokaj v ... Bővebben »

Zempléni Múzeum  Szerencs

Zempléni Múzeum

Zempléni Múzeum

A Zempléni Múzeum a belső vár keleti szárnyának első szintjén található, bejáratához szépen helyreállított reneszánsz kőlépcső vezet.

Egy szerencsi múzeum alapításának gondolata a 60-as években vetődött fel. 1965-től megkezdődött a helytörténeti gyűjtőmunka, amelyre a lakosságot is mozgósították, s amelyben nagy szerepe volt az Angyal Béla vezette honismereti szakkörnek.
1967. júliusában dr.Petrikovits László fogorvos, ismert műgyűjtő adománylevelében több ezer képeslapot, ex librist, könyveket, régészeti, néprajzi, képzőművészeti tárgyakat ajánlott fel a településnek.
A múzeum 1968. december 3-tól kezdte meg működését, és többszöri költözés után 1991 októberében foglalta el végleges helyét a történelmi falak között.

Kiállításai:
- A képeslap világa
- A szerencsi csok ... Bővebben »

Bekecsi tanösvény  Bekecs

Bekecsi tanösvény

Bekecsi tanösvény

A Nagy-hegyre vezető tanösvény, a Napos dűlő keleti oldaláról indul. Első része egy kilátóterasz, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik Tokaj-Hegyaljára, annak nyugati kapujára.

A kirándulókat 6 állomás szolgálja, ahol a hegyaljai kultúrtáj történetét, a szőlőművelést, a község flóráját és faunáját, geológiáját, valamint egy terület példaértékű rekultivációját mutatjuk be, színvonalas, játékos táblák segítségével.

A túrázásban és dombmászásban elfáradtak kényelmére minden állomásnál pihenőpadokat, és egy helyen esőbeállót is létesítettünk. A teljes, testet és lelket felüdítő túra mintegy másfél óra alatt tehető meg, amelynek keretében teljes kép kapható a község történetéről, forrásairól, állatvilágáról, gyógynövényeiről és helyi érdekességeiről. ... Bővebben »

Megyer-hegyi tengerszem  Sárospatak

Megyer-hegyi tengerszem

Megyer-hegyi tengerszem

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája.

A Megyer-hegyi Tengerszem egy felhagyott malomkőbánya gyomrában a csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tó és a bányászat során keletkezett sziklafalak együttese. A malomkőbánya nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani emlék, a bányászat befejezése után kialakult botanikai és zoológiai érdekesség.

Az idelátogatók a Tengerszem bányaudvarára érve csodálhatják meg Zemplén csodáját. A bányaudvar a hegy gyomrában, 15-20 méterrel a víztükör felett helyezkedik el, ahol a malomkőbányászat során az előkészítő és megmunkáló tevékenység zajlott.

Amit ma a bányaudvarra érkezve látunk, az emberi tevékenység következménye. Körülbelül 600 évvel ezelőtt a Megyer-hegy teljese ... Bővebben »

Sárospataki vár - Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma  Sárospatak

Sárospataki vár - Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Sárospataki vár - Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

A sárospataki vár hazánk egyik legépebben fennmaradt késő reneszánsz épületegyüttese, mely fénykorát a XVII. században a Rákóczi-család uralma alatt élte. A várban helyet kapott Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Magyarország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye. Az ország legnagyobb Rákóczi kiállításán 800m2-en 800 műtárgyat tekinthetnek meg a látogatók.

A palotaszárnyban a „Rákócziak dicső kora” című kiállítás a Rákóczi-család és Sárospatak XVI-XVIII. századi történetét, II. Rákóczi Ferenc életét és a szabadságharc eseményeit követi nyomon. A hozzá kapcsolódó bútorkiállítás időrendi sorrendben haladva a gyűjtemény legszebb darabjaiból, a pataki várkastély évszázados fejlődését mutatja be.

A „Főúri élet a XVI-XVII. században” című, a Vörös-toronyban rendezett kiállítás válo ... Bővebben »

Károlyi-kastély  Füzérradvány

Károlyi-kastély

Károlyi-kastély

A füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély kívülről ugyan a romantika, az eklektika hangulatát őrzi, ám a múlt pompáját idéző termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz és kora barokk belsőépítészeti részletek fogadták az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek.

A múlt század 30-as éveiben Károlyi István és felesége, Windischgrätz Mária Magdolna felismerte a rendkívüli igényességgel és következetességgel berendezett kastély különleges lehetőségeit, és luxusszállónak alakíttatta át. Az 1948-as államosítás után gyermekszanatórium, majd TBC- szanatórium működött a kastélyban.

Az 1990-es években a közönség előtt ismét megnyílt a részben felújított k ... Bővebben »

Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor  Hercegkút

Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor

Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor

A Kőporosi pincesoron a pincék zeg-zugos utcácskái között önfeledten bóklászhatunk és ha szerencsénk van, egy-egy vendégszerető gazdához betérve megízlelhetjük a finom hegyaljai nedűket.

A pincesorról gyönyörködhetünk a falut körül ölelő hegyvonulatokban, szemben a Király-hegy látványában és ne felejtsünk el áttekinteni a Gombos hegy irányába, ahol mértani pontossággal négy párhuzamos sorban sorakoznak a pincék.

A kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedő, népi építészet remekeiként számon tartott emeletes pincesoraink különleges esztétikai látványt nyújtanak a falu két szélén – a Kőporoson és a Gombos-hegyen.

A Gombos-hegy ezen túlmenően gyöngyszeme a vidéknek, a kőbánya feletti domboldal a védett kökörcsin élőhelye, továbbá remek kilátás nyílik H ... Bővebben »


 
A kornyeke.hu oldal működése érdekében sütiket (cookie-kat) használunk adatvédelmi tájékoztatónk szerint. A böngészés folytatásával Ön jóváhagyja a sütik használatát az oldalon. Rendben
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném
mégsem