Hotels, restaurants, turistic programs, sights in Hungary

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

A magyar tenger északi partjának csodái

04/28/2021
A Balaton és környéke Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A fürdés és a napozás mellett az aktív pihenés és a kulturális kincsek iránt érdeklődők számára is rengeteg lehetőséget kínál.

Az északi parton a felfedezésre váró látványosságok között találhatunk várromokat, templomokat, kilátókat, turistaösvényeket, barlangokat és más geológiai képződményeket, de híres írók és költők hagyatékait bemutató emlékházakat, parkokat, valamint a régi korok hangulatát idéző kastélyokat is.

Ezekből a természeti és kulturális kincsekből gyűjtöttünk ma egy csokorra valót Nektek.

Szigligeti vár (a Balaton vára)  Szigliget

Szigligeti vár (a Balaton vára)

Szigligeti vár (a Balaton vára)

A vár Szigliget falu mellett, a Balaton egykori szigetét képező vulkanikus hegy kúpján emelkedik.

Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

Egy kirándulás, egy kiadós séta a gyönyörű panorámáért, egy könnyed nyáresti koncert… és még ezernyi élmény. Jöjjenek és járják körb ... Bővebben »

Benedictine Abbey of Tihany  Tihany

Benedictine Abbey of Tihany

Benedictine Abbey of Tihany

A Balaton és a Tihanyi-félsziget jelképének számító Szent Ányos és Szűz Mária bencés apátsági templom a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb emléke. Tihany-szigetet I. András királyunk választotta sírhelyéül maga és családja számára. Az I. András által 1055-ben alapított monostor középkori templomának altemploma az egyetlen, Árpád-korból épségben fennmaradt olyan királyi temetkezőhely, amely valószínűleg az 1060-ban itt eltemetett alapító uralkodó csontmaradványait őrzi. A Tihanyi Apátság Alapítólevele a magyar nyelv első írásos emléke (szórványemlék).
A monostor földszinti folyosóján és pincéjében található a Bencés Apátsági Múzeum, amelyben 2017 tavaszától 2018 őszéig érdekes, látványos szerzetesi gasztronómiai kiállítások láthatóak. ... Bővebben »

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum)  Keszthely

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum)

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum)

A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt. Ma Helikon Kastély néven muzeális intézményként működik.

A keszthelyi Helikon Kastély öt épületben hat állandó kiállítást mutat be:
- A kastélyban látható az 1974-ben részlegesen, 1976-ban teljes egészében megnyitott Főúri életforma és Helikon Könyvtár című enteriőrkiállítás. A kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel.

- A hintókiállítás az egykori kocsiház épületében nyílt meg 2002-ben. Fő anyaga a több mint 5 ... Bővebben »

Kisfaludy Sándor-kilátó  Badacsonytomaj

Kisfaludy Sándor-kilátó

Kisfaludy Sándor-kilátó

A kilátó Badacsony hegyen 438 m-es magassági pontnál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.

A hegy legmagasabb pontján lévő régi kilátó funkcióját már nem tudta ellátni, tekintettel arra, hogy a kilátó 10 méteres magasságánál a környező fák magasabbak, ezért is volt szükséges az új, 18 m magas kilátó megépítése.

A felépítmény fából készül –ragasztott fatartók-, mely egy beton alaptestre lesz elhelyezve. A toronyba lépcsőkön lehet feljutni. A kilátó közvetlen környezetének tájrendezését is betervezték.

A három irányból való biztonságos megközelíthetőség érdekében a felvezető utakat, lépcsőket felújítják és a biztonságos közlekedés érdekében egyoldali korláttal látják el. ... Bővebben »

Afrika Múzeum és Állatkert  Balatonederics

Afrika Múzeum és Állatkert

Afrika Múzeum és Állatkert

A Balatonedericsen található Afrika Múzeumot a neves Afrika-vadász, Dr. Nagy Endre alapította. A múzeumban megcsodálhatjuk vadászati és néprajzi gyűjteményét, értékes trófeáit, melynek nagy részét 1984-ben hozta haza. Azóta a múzeum kis állatkerttel körülvéve várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket. Bővebben »

Annagora Aquapark  Balatonfüred

Annagora Aquapark

Annagora Aquapark

Élményfürdő, csúszdapark, Magyarország második legnagyobb hullámfürdője, egy jeges ital, gyönyörű panoráma a Balatonra, s mindez a parttól 500 méterre – tökéletes nyári kikapcsolódás vár Balatonfüreden, az Annagora Aquaparkban!

Fűtött külső és beltéri medencék, gyermekmedencék, 12 óriás csúszda és 3 gyermek csúszda vár Rád számos más kikapcsolódási lehetőség mellett még esős, szeles időben is – egész nyáron.

A legmodernebb technikai elemek és megoldások garantálják, hogy a legkisebbektől a nagyszülőkig mindenki tökéletesen érezhesse magát!

Az egyszerű gyermek csúszdákat a picik, az extrém megoldásokkal kialakított csúszdákat pedig a fiatalok és a felnőttek használhatják.
A medencéken és csúszdákon kívül szaunák, gőzkabinok, illatkamra és jégbarlang is segít a felüdülésben. Az aqu ... Bővebben »

Szépkilátó  Balatongyörök

Szépkilátó

Szépkilátó

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. Az épített kilátókkal ellentétben meg sem kell másznunk ahhoz, hogy a Balaton, a Tapolcai medence tanúhegyeinek és a Szigligeti öbölnek a festői szépségében gyönyörködhessünk.

A Szépkilátó a nevét Eötvös Károly írótól kapta 1855-ben, akit annyira megihletett a dombról elé táruló szép kilátás, hogy az Utazás a Balaton körül című művében is megemlíti a balatongyöröki táj szépségét.

A kilátás valóban lenyűgöző: balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár kép ... Bővebben »

Csobánc vára  Gyulakeszi

Csobánc vára

Csobánc vára

A Tapolcai-medence keleti oldalán Gyulakeszi községtől keletre emelkedik a vulkáni eredetű Csobánc. A hegy tetejét a XIII. században épült Csobánc vára koronázza. Csúcsairól pedig pompás kilátás nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra.

A csobánci vár története:
A vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el, de az 1270-es években már, mint elkészült várról tesz említést egy korabeli oklevél. Építtetői a diszeli nemesek voltak, azonban az 1300-as években már a dél-itáliai eredetű Rátót nembeli Gyulaffy-család tulajdona, egészen a 17. század második feléig. Első név szerint ismert ura Rátót nembeli Gyulafi Demeter, első várnagya pedig Csaba mester.

A hadas idők első szele 1490-ben érte a várat, mikor Mátyás király halálát követően Habsburg Miksa csapatai élén bet ... Bővebben »

A Szentbékkállai Kőtenger  Szentbékkálla

A Szentbékkállai Kőtenger

A Szentbékkállai Kőtenger

A kőtenger Szentbékkállától Mindszentkálla felé húzódik, s talán itt a leglátványosabb. A falu fölött emelkedő Kő-hegyen ház nagyságú kövek is láthatók. A legváltozatosabb kőformációkban gyönyörködhetünk s olyanok is vannak, amelyek mozognak ha valaki rálép. Valaha az itteni intenzív vulkánikus tevékenységet követően feltörő kovasavak, hévizek a laza homoküledékeket összecementálták, amit a szél, a csapadék, az erózió tovább formázott. A kövek nagysága és magassága meglepő. Némelyik ház nagyságú, mások betöltenek egy egész szobát. Mintha óriás járt volna e tájon, aki rossz, vagy jó kedvében gigászi kődarabokat hajigált.

Megközelítés:
A Szentbékkállai Kőtengert a Káli-medence északi részén, Mindszentkálla és Szentbékkálla között találjuk. Megközelíthető a két település közötti ... Bővebben »

Dinó- és Kalandpark  Rezi

Dinó- és Kalandpark, Dino- és Kalandpark Rezi

Dinó- és Kalandpark, Dino- és Kalandpark Rezi

Családi vállalkozásunk - Dino- és Kalandpark Rezi -, a Keszthelyi-hegység erdővel borított, dombokkal körülvett völgyében, az Országos Kéktúra útvonal mentén található. A hely, ahol felállítottuk Parkunkat, önmaga is a természet egy csodája, hiszen a 4 hegy találkozásánál fekvő Rezi települést nem hiába választottuk helyszínül. Már a bejáratnál elénk tárul a természet kincsestára, a Keszthelyi-hegység erdővel borított, dombokkal körülvett völgye, mely Keszthelytől és Hévíztől is pár kilométerre található. Közel a Balatonhoz, Keszthelytől 6 km, Hévíztől 3 km. Autóval, biciklivel, motorral vagy vonattal és helyi járatú busszal könnyen megközelíthető.

Parkunk visszakalauzolja azokba az időkbe, amikor a Földön még őshüllők éltek, akik nagyságukkal, erejükkel lenyűgözik korunk emberét, ... Bővebben »

apolca Lake Cave Visitor Centre, Tapolca  Tapolca

apolca Lake Cave Visitor Centre, Tapolca

apolca Lake Cave Visitor Centre, Tapolca

Csónakázás egy hangulatos kisváros alatt. Tudományos ismeretterjesztés. "Csodálatos karszt" kiállítás szakvezetéssel, mászófallal.

A fogadóépületében kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 7 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A fotók és a film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény ... Bővebben »

Béke sztúpa  Zalaszántó

Béke sztúpa

Béke sztúpa

A 316 m magas Világosvár hegyről néz a Balatonra a zalaszántói Béke Sztúpa, mely 30 m magas és 24 m széles. Ez Európa egyik legnagyobb sztúpája.

Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a Sztúpa belsejében. A Buddha szobor Dél-Koreából származik.

A Sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe.

A magyarországi Buddhista Béke-Szentély Alapítvány elnökének, Tiszteletreméltó Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez a szentély, amelyhez jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek. A Békeszentély építése nem valósulhatott volna meg Zalaszántó Önkormányzati Képviselő-testülete, a falu lako ... Bővebben »


 
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. OK
For weekend
For next trip
Sometime
cancel