Hotels, restaurants, turistic programs, sights in Hungary

 

Az úticél és környéke
egy helyen!

« Összes magyarországi látnivaló blog

Tokaj és környékének látnivalói

07/01/2022
Tokaj és környékének látnivalóiról általában mindenkinek a finom borok, a gasztronómia és a nyugalom jut az eszébe. Azonban jó ha tudjuk, hogy Tokaj környékén barangolva egy üdítően színes, és látnivalókban gazdag környéket fedezhetünk fel.

A természet és a túrák kedvelőinek felejthetetlen élményt rejtenek a Zempléni-hegység vonulatai, valamint rejtett kis ösvényei. A kultúra, az épített táj szépségét pedig a környék váraiban, kastélyaiban csodálhatjuk meg.

Kopasz-hegy (Zempléni-hegység)  Tokaj

Kopasz-hegy (Zempléni-hegység)

Kopasz-hegy (Zempléni-hegység)

A Kopasz-hegy (más néven Tokaji-hegy avagy Hajatlan-hegy) az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál álló hegy, az Észak-magyarországi-középhegység utolsó tagja.

A Tokaj-hegyaljai borvidék részét képezi. A hegy a neve a honfoglalás idejéből származik, ekkor a hegy még kopasz volt. A hegység legmagasabb pontja a magyar-szlovák államhatáron emelkedő Nagy-Milic (896 m).

A hegyet három település veszi körbe:
- Bodrogkeresztúr
- Tarcal
- Tokaj
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kopasz-hegy_(Zempl%C3%A9ni-hegys%C3%A9g) Bővebben »

Museum of Tokaj  Tokaj

Museum of Tokaj, Tokaji Múzeum épülete

Museum of Tokaj, Tokaji Múzeum épülete

Museum of Tokaj - One institute in two buildings

In the heart of Tokaj, at the edge of the main square is the Museum of Tokaj. The one-storey building was built by a Greek family - called Karácsony (Christmas)- around 1790. It is richly decorated inside and out. As a museum it could be visited since 1985. The building and the exhibition was rejuvenated and re-opened on 15th of March, 2016. The aim is to present the thousand-year history, archeology, ethnography, local history and even more of Tokaj Foothill.

The World Heritage Wine Museum is opened in order to present those European wine regions which are on the UNESCO World Heritage List. Altough we focus on ‘Tokaj-Hegyalja’ Wine Region, beside of this, you can read about Austrian, French, German, Italian, Portugal and Swi ... Bővebben »

Aquarius Élményfürdő  Nyíregyháza

Aquarius Élményfürdő

Aquarius Élményfürdő

Az 5 csillagos minősítésű Aquarius Élményfürdő csodás élményeket kínál az év minden napján!

Az egész évben működő fedett élményfürdőben a kicsiket mesés gyermekvilág várja, a pezsgőággyal és nyakzuhannyal kényeztető bel- és kültéri gyógyvizes medencékben pedig akár egy remek koktélt elfogyasztva is pihenhetnek Vendégeink. Az élményvilág mindig nevetésektől hangos, hiszen az óriáscsúszdák, a hullámmedence, vagy épp a sodrófolyosó garantálják a remek hangulatot! A fürdő egyedi hangulatú szaunavilágában finn szauna, aroma szauna, gőzkamra és felöntés nélküli szauna is található, a finn szaunában változatos programok várják a szaunázókat. A szabadság önfeledt érzését nyújtó fürdő minőségi kikapcsolódást kínál a családos és egyéni turisták részére egyaránt.

Az élményfürdőből nyílik Magya ... Bővebben »

Sóstói Múzeumfalu  Nyíregyháza

Sóstói Múzeumfalu

Sóstói Múzeumfalu

Ha még nem jártak Északkelet-Magyarország ˝fővárosában˝, Nyíregyházán, akkor e táj kellemes meglepetést tartogat Önöknek.
Ha már itt vannak, ki ne hagyják hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumának, a Sóstói Múzeumfalunak a megtekintését! Múzeumunk nem ˝papucsos múzeum˝. Itt a gyerekek kedvükre szaladgálhatnak, fogócskázhatnak. 1971 óta épülő Sóstói Múzeumfaluba lépve igazi 19. század végi faluba csöppen az ember.

Kellemes séta során bepillantást nyerhet egy tipikus Szabolcs-Szatmár -Bereg megyei falu szerkezetébe.

Egyéb szolgáltatásainkról (terem- és területbérlés: céges rendezvények, családi jeles események helyszínének bérlése, esküvő. Csoportok számára: múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetés, tematikus séták) tájékozódjon a www.muzeumfalu.hu webolda ... Bővebben »

Sóstó ZOO: Nyíregyházi Állatpark  Nyíregyháza

Sóstó ZOO: Nyíregyházi Állatpark, Az országban csak itt látható afrikai elefánt család

Sóstó ZOO: Nyíregyházi Állatpark, Az országban csak itt látható afrikai elefánt család

A ma már világszerte ismert Nyíregyházi Állatparkban 500 állatfaj 5000 egyede tekinthető meg földrészenkénti felosztásban. Magyarország egyik leglátogatottabb vidéki turisztikai látványossága 2015-ben, 2018-ban és 2021-ben elnyerte a kategóriájában az Európa Legjobb Állatkertje címet a kategóriájában. A különleges hangulatú 35 hektáros állatbemutató olyan épületekben mutatja be a ritka, veszélyben lévő állatfajokat, mint pl. a Zöld piramis-Ócenárium, mely Innovációs Nagydíjat nyert. A park számtalan ritka állatfajnak ad otthont, hiszen csak tigrisből 4 alfajt mutatnak be.
A Nyíregyházi Állatpark az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA: European Association of Zoos and Aquaria) tagjaként részt vesz több mint 100 fajmegmentési, tenyésztési programban; többek között nag ... Bővebben »

Tarcali bányató  Tarcal

Tarcali bányató

Tarcali bányató

Tokajtól alig negyedórányi távolságra, Tarcal mellett, a Nagy Kopasz hegy lábánál található a forrásvizek által feltöltött, gyönyörű környezetű, türkizkék színű bányató.

A Nagy Kopasz vulkanikus eredetű andezitét a tavat övező függőleges sziklafalakban is megfigyelhetjük. A bányamunkák után visszamaradt gödröt ez esetben nem a talajvíz, hanem a csapadék és forrásvizek töltötték fel.

A község központjából indulva alig egy kilométer séta után a 2015-ben átadott Áldó Krisztus szoborhoz érünk, innen a legszebb a kilátás a bányatóra, valamint a messzeségben felismerhető egykori Tisza-mederben kialakult holtágakra, halastavakra - és a másik oldalon magára Tarcalra is. Készüljünk úgy, hogy a csúcson elég szeles lesz az időjárás.

Megközelítés:
A 38-as úton Tokaj felől Tarcal f ... Bővebben »

Áldó Krisztus szobor  Tarcal

Áldó Krisztus szobor

Áldó Krisztus szobor

2015. március 25-én lett felállítva az Áldó Krisztus szobra. A szobor öt gránittömbből áll, mely 8,5 m-es magasságával és közel 50 tonna súlyával, Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránit szobra!

A felajánló csupán annyit kért, hogy méltó környezetet alakítsunk ki a műalkotás számára. A több mint 1400 km-es Mária út egyik megállójaként is funkcionál a szobor, az őt körülölelő sétánnyal.

Petró Attilának köszönhetjük a rendkívüli látványosságot, aki a tarcali Szent Teréz-kápolnában talált egyszer egy Áldó Jézust ábrázoló képet, az egyébként márvány- és kőfeldolgozással foglalkozó cégvezető ekkor határozta el, hogy megépítteti hazánk legnagyobb Jézus szobrát.

Öt hatalmas gránitdarabból készítették el a szobrászművészek a gigantikus alkotást, melyet 2015 tavaszán Ternyák Csaba eg ... Bővebben »

Rákóczi-vár  Szerencs

Rákóczi-vár

Rákóczi-vár

A 16. század végén kialakított épület Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Története elválaszthatatlan a város múltjától. A Hegyalja kapujának nevezett Szerencs vidéke a 13. században a Bogát-Radvány nemzetség szállásbirtokát képezte, akik egy bencés apátságot alapítottak a vizenyős terület egyik kiemelkedő magaslatán.

A 15. század végén a virágzó mezővárost már a Szapolyai főnemesi család birtokában találjuk. Bencés apátságát 1556-ban az Erdély-párti Németi Ferenc – tokaji várnagy – fegyveres erővel elfoglalta, és megerősítve támaszponttá alakíttatta a Habsburg hívekkel szemben. Az apátság kőfalait Németi várnagy egy nagyobb területű, palánkfallal övezett külső várral is kiegészíttette, ahol a könnyű fegyverzetű huszárok állomásoztak.

1565-ben a sokkal erősebb Tokaj v ... Bővebben »

Zempléni Múzeum  Szerencs

Zempléni Múzeum

Zempléni Múzeum

A Zempléni Múzeum a belső vár keleti szárnyának első szintjén található, bejáratához szépen helyreállított reneszánsz kőlépcső vezet.

Egy szerencsi múzeum alapításának gondolata a 60-as években vetődött fel. 1965-től megkezdődött a helytörténeti gyűjtőmunka, amelyre a lakosságot is mozgósították, s amelyben nagy szerepe volt az Angyal Béla vezette honismereti szakkörnek.
1967. júliusában dr.Petrikovits László fogorvos, ismert műgyűjtő adománylevelében több ezer képeslapot, ex librist, könyveket, régészeti, néprajzi, képzőművészeti tárgyakat ajánlott fel a településnek.
A múzeum 1968. december 3-tól kezdte meg működését, és többszöri költözés után 1991 októberében foglalta el végleges helyét a történelmi falak között.

Kiállításai:
- A képeslap világa
- A szerencsi csok ... Bővebben »

Bekecsi tanösvény  Bekecs

Bekecsi tanösvény

Bekecsi tanösvény

A Nagy-hegyre vezető tanösvény, a Napos dűlő keleti oldaláról indul. Első része egy kilátóterasz, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik Tokaj-Hegyaljára, annak nyugati kapujára.

A kirándulókat 6 állomás szolgálja, ahol a hegyaljai kultúrtáj történetét, a szőlőművelést, a község flóráját és faunáját, geológiáját, valamint egy terület példaértékű rekultivációját mutatjuk be, színvonalas, játékos táblák segítségével.

A túrázásban és dombmászásban elfáradtak kényelmére minden állomásnál pihenőpadokat, és egy helyen esőbeállót is létesítettünk. A teljes, testet és lelket felüdítő túra mintegy másfél óra alatt tehető meg, amelynek keretében teljes kép kapható a község történetéről, forrásairól, állatvilágáról, gyógynövényeiről és helyi érdekességeiről. ... Bővebben »

Megyer-hegyi tengerszem  Sárospatak

Megyer-hegyi tengerszem

Megyer-hegyi tengerszem

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája.

A Megyer-hegyi Tengerszem egy felhagyott malomkőbánya gyomrában a csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tó és a bányászat során keletkezett sziklafalak együttese. A malomkőbánya nagy jelentőségű bányatörténeti és földtani emlék, a bányászat befejezése után kialakult botanikai és zoológiai érdekesség.

Az idelátogatók a Tengerszem bányaudvarára érve csodálhatják meg Zemplén csodáját. A bányaudvar a hegy gyomrában, 15-20 méterrel a víztükör felett helyezkedik el, ahol a malomkőbányászat során az előkészítő és megmunkáló tevékenység zajlott.

Amit ma a bányaudvarra érkezve látunk, az emberi tevékenység következménye. Körülbelül 600 évvel ezelőtt a Megyer-hegy teljese ... Bővebben »

Sárospataki vár - Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma  Sárospatak

Sárospataki vár - Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Sárospataki vár - Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

A sárospataki vár hazánk egyik legépebben fennmaradt késő reneszánsz épületegyüttese, mely fénykorát a XVII. században a Rákóczi-család uralma alatt élte. A várban helyet kapott Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Magyarország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye. Az ország legnagyobb Rákóczi kiállításán 800m2-en 800 műtárgyat tekinthetnek meg a látogatók.

A palotaszárnyban a „Rákócziak dicső kora” című kiállítás a Rákóczi-család és Sárospatak XVI-XVIII. századi történetét, II. Rákóczi Ferenc életét és a szabadságharc eseményeit követi nyomon. A hozzá kapcsolódó bútorkiállítás időrendi sorrendben haladva a gyűjtemény legszebb darabjaiból, a pataki várkastély évszázados fejlődését mutatja be.

A „Főúri élet a XVI-XVII. században” című, a Vörös-toronyban rendezett kiállítás válo ... Bővebben »

Károlyi-kastély  Füzérradvány

Károlyi-kastély

Károlyi-kastély

A füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély kívülről ugyan a romantika, az eklektika hangulatát őrzi, ám a múlt pompáját idéző termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz és kora barokk belsőépítészeti részletek fogadták az érkezőket. Míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek.

A múlt század 30-as éveiben Károlyi István és felesége, Windischgrätz Mária Magdolna felismerte a rendkívüli igényességgel és következetességgel berendezett kastély különleges lehetőségeit, és luxusszállónak alakíttatta át. Az 1948-as államosítás után gyermekszanatórium, majd TBC- szanatórium működött a kastélyban.

Az 1990-es években a közönség előtt ismét megnyílt a részben felújított k ... Bővebben »

Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor  Hercegkút

Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor

Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor

A Kőporosi pincesoron a pincék zeg-zugos utcácskái között önfeledten bóklászhatunk és ha szerencsénk van, egy-egy vendégszerető gazdához betérve megízlelhetjük a finom hegyaljai nedűket.

A pincesorról gyönyörködhetünk a falut körül ölelő hegyvonulatokban, szemben a Király-hegy látványában és ne felejtsünk el áttekinteni a Gombos hegy irányába, ahol mértani pontossággal négy párhuzamos sorban sorakoznak a pincék.

A kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedő, népi építészet remekeiként számon tartott emeletes pincesoraink különleges esztétikai látványt nyújtanak a falu két szélén – a Kőporoson és a Gombos-hegyen.

A Gombos-hegy ezen túlmenően gyöngyszeme a vidéknek, a kőbánya feletti domboldal a védett kökörcsin élőhelye, továbbá remek kilátás nyílik H ... Bővebben »


 
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. OK
For weekend
For next trip
Sometime
cancel